Česká automobilka AVIA bude s polskou firmou H. CEGIELSKI-POZNAŃ vyvíjet novou generaci užitkových elektromobilů. (Foto: Avia)

Automobilka AVIA patřící do holdingu CZECHOSLOVAK GROUP (CSG) zbrojaře Jaroslava Strnada chce vyrábět užitkové elektromobily. Podnik podepsal spolupráci s polským dodavatelem H. CEGIELSKI-POZNAŃ (HCP) na veletrhu MSPO v polských Kielcích. Jde o další z několika česko-polských projektů, na kterých HCP spolupracuje se společnostmi holdingu CSG.

Přeloučská automobilka AVIA MOTORS, patřící od loňska do holdingu CZECHOSLOVAK GROUP, představila v minulém týdnu nový model AVIA INITIA řady D Euro 6. Po čtyřech letech tak obnovila výrobu užitkových nákladních automobilů.

Tato skutečnost podtrhuje význam podpisu smlouvy mezi holdingem CZECHOSLOVAK GROUP a polskou společností H. CEGIELSKI-POZNAŃ na veletrhu MSPO v Kielcích o spolupráci na projektu užitkových elektromobilů pro přepravu několikatunových nákladů v městských aglomeracích.

V době zvyšování ekologických požadavků a nákladní dopravu je česko-polská spolupráce v této oblasti logickým krokem.

Foto: Avia

Společnost H. CEGIELSKI-POZNAŃ se ve svém rozvojovém programu už tradičně orientuje i na vývoj a výrobu elektromotorů pro automobilovou i železniční dopravu.

Pro nový česko-polský projekt H. CEGIELSKI-POZNAŃ vyvine elektrickou pohonnou jednotku, automobilka AVIA MOTORS poskytne podvozkovou platformu. Už v minulosti vznikaly elektromobily využívající podvozek i kabiny AVIA, které si našly zákazníky i na náročných západních trzích.

Foto: Avia

Vývoj nového elektromobilu je dalším strategickým záměrem spolupráce firem českého holdingu s polským výrobcem.

Počátkem rozšiřující se spolupráce byl podpis smlouvy mezi zástupci TATRA DEFENCE VEHICLE (patřící do CSG) a H. CEGIELSKI-POZNAŃ na letošním veletrhu IDET o společném vývoji a výrobě vozidel s podvozkem v konfiguraci 4×4 pro vojenské aplikace.

Spolupráce CSG a HCP však tímto nekončí. Do budoucna se má stát modelovým příkladem kooperace průmyslové výroby v rámci zemí Visegrádské čtyřky (V4), už nyní oba subjekty do spolupráce zapojují podniky z Česka, Polska a Slovenska.

(pel)