České firmy si stěžují na to, že nemají dostatek pracovníků. Pomoci by podle lídra ANO Andreje Babiše mohlo zaměstnávání cizinců.

Lídr hnutí ANO a budoucí premiér Andrej Babiš chce Česko zaplavit cizinci. Největším problémem české ekonomiky je podle něho to, že firmy nemají dostatek pracovníků. Pomoci by podle Babiše mohlo právě zaměstnávání cizinců, detailní evidence neobsazených pracovních míst nebo propojení škol se zaměstnavateli.

„Náš největší problém je, že nejsou lidé na práci. Řada lidí pracuje na černo a je otázka, kolik lidí bere dávky, nadělali si děti, aby nemuseli pracovat. Naše firmy ztrácejí možnost výroby,” řekl Babiš na setkání lídrů českého exportu.

Udržení ekonomického růstu by pak podle Babiše mohla pomoci vláda tím, že bude masivně investovat.

„Stát by měl masivně investovat. To je hlavní role státu, aby investoval a snížil byrokracii,” uvedl.

Ohledně zaměstnávání cizinců podle něj v Česku „funguje psychologie”, kdy si lidé myslí, že krok negativně dopadne na tuzemské zaměstnance. Takovou obavu ale Babiš považuje za lichou.

Nezaměstnanost v Česku v říjnu klesla na 3,6 procenta ze zářijových 3,8 procenta. Uchazečů o práci bylo evidováno celkem 271 173, nejméně za 20 let. Méně lidí bez práce než letos v říjnu bylo v České republice naposledy v prosinci roku 1997, a to asi 269 tisíc. Zároveň v říjnu přibylo volných míst proti září o téměř čtyři tisícovky na zhruba 210 tisíc.

Tuzemským firmám údajně chybí až 290 tisíc lidí

Přestože je v ČR bez práce více než 270 tisíc lidí, čeští průmyslníci žádají masivní dovoz ekonomických migrantů do České republiky. Českým firmám údajně chybí až 290 tisíc pracovníků. Uvedl to šéf Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák. Podle něj se Česko bez ekonomických běženců, kteří by pracovali v tuzemských firmách, neobejde.

„Je potřeba přivést ekonomické imigranty ze spřízněných zemí, jako je Ukrajina, Bělorusko, možná Kazachstán a další. Naopak musím pochválit ministra spravedlnosti. To, že pracuje 60 procent vězňů, je opravdu dobrá zpráva,“ uved Hanák dříve.

V Česku přitom pracuje na zaměstnanecký poměr zhruba o 100 tisíc cizinců více než před krizí v době tehdejší konjunktury. Zatímco na konci loňského roku mělo v ČR zaměstnání 382 900 lidí ze zahraničí, v roce 2008 to bylo kolem 284 600. Vyplynulo to ze zprávy ministerstva práce o zaměstnávání cizinců pro tripartitu.

Podle analýzy ministerstva práce se český pracovní trh už dostal na hranici přirozené nezaměstnanosti.

Lidé, kteří za nabízených podmínek a mezd chtějí pracovat, tedy už místo mají. Zaplnění volných pozic a uplatnění nezaměstnaných brání nevhodná kvalifikace, nízké odměny i neochota práci vzít.

(pel)