V reakci na poslední masovou vraždu na Floridě se řada soukromých společností obrátila proti NRA. Přestaly členům NRA poskytovat různé výhody a preferenční zacházení.

Poslední masová vražda na floridské škole vyvolala v USA nebývale silnou veřejnou debatu o prodeji zbraní. Je zřejmé, že většina americké společnosti se začíná klonit směrem k větší regulaci prodeje a užití střelných zbraní. Proti „nejmocnější“ americké lobbistické asociaci na podporu zbraní, NRA, však začínají spontánně působit soukromé firmy s využitím ryze tržních nástrojů.

Americké zákony regulující držení zbraní jsou velmi benevolentní a federální zákon omezuje držbu zbraní jen pro cizince, usvědčené nebo hledané kriminálníky a psychicky nemocné osoby.

Praktická pravidla regulující prodej a užití zbraní upravuje legislativa jednotlivých států. Výsledky státní regulace jsou ale skutečně bizarní.

Zbraně slepým lidem

Státy Iowa a Georgia umožňují nákup a užití zbraní lidem, kteří jsou úplně slepí s odůvodněním, že ústavní právo vlastnit zbraň nemůže být omezeno pro lidi s postižením, protože by se jednalo o diskriminaci…

Některá státy (například Nebraska a Jižní Karolína) vyžadují, aby zákazník kupující si zbraň prokázal, že je schopen vidět. Na druhou stranu, stát Texas přijal speciální zákon pro podporu slepých střelců, který umožňuje, aby slepý střelec, který je doprovázen vidoucí osobou a je vybavený zbraní s laserovým zaměřovačem, mohl střílet na oznámení svého „vodiče“, že laserový paprsek už našel svůj cíl.

Stát Nevada nemá žádnou regulaci, neexistuje žádná povinnost někomu oznámit (natož žádat o svolení), že jste vlastníkem střelné zbraně.

Ve většině amerických států si osoba mladší 21 let nemůže koupit alkohol, cigarety, pornografii nebo výherní los, ale pokud je starší 18 let, může si koupit zbraň a to včetně skutečně smrtících zbraní jako je poloautomatický samopal AR-15.

A v případě nákupu loveckých zbraní mladistvými je věkový limit ještě nižší a to už 14 let.

Trump pomohl nemocným

I když federální zákon omezuje vlastnictví zbraní pro psychicky nemocné osoby, není v praxi nyní nijak kontrolováno, zda kupující není osobou s psychickým postižením.

Opatření prezidenta Obamy vydané po masakru na základní škole Sandy Hook, kdy psychicky narušený jedinec zavraždil 20 šestiletých školáků, vyžadovalo, aby správa sociálního zabezpečení zasílala data o psychiky nemocných lidech do registru FBI, kde se kontroluje, zda kupující není trestanou nebo osobou hledanou pro kriminální činnost.

Bohužel, toto opatření bylo zrušeno prezidentem Trumpem v únoru 2017.

Boj proti NRA

Hlavním zastáncem žádné nebo velmi mírné regulace zbraní je Národní střelecká asociace(NRA). Po každé masové střelbě v USA zaujímá NRA nekompromisní stanovisko proti regulaci zbraní s tím, že sebemenší a jakkoliv logické zpřísnění držby zbraní by porušilo ústavní právo mít zbraň.

Vzedmutá vlna veřejného zájmu se ale po poslední masové vraždě na Floridě obrátila proti NRA a nutí řadu společností, aby přestaly členům NRA poskytovat různé výhody a preferenční zacházení.

Dvě největší letecké společnosti Delta Airlines a United Airlines zrušily 10% slevy na letenky pro členy NRA. Podobné slevové výhody nyní zrušily pro členy NRA půjčovny aut Avis, Budget, Hertz a Enterprise.

A konec výhod pro členy NRA se objevuje i ve finančním sektoru – First National Bank of Omaha ukončila program vydávání kreditních karet pro členy NRA. Pojišťovny Chubb (největší neživotní pojišťovna) a Lockton ukončily pojistný program pro členy NRA, který kryl právní náklady na soudní projednávání incidentů s neoprávněným použitím střelných zbraní.

Do jaké míry tento faktický bojkot NRA ze strany různých firem může oslabit odmítače jakéhokoliv zpřísnění zbraňové regulace je otázkou. NRA jenom v roce 2016 získala více než 124 milionů dolarů na darech od korporací, sdružení, ale i soukromých osob.

A na druhé straně vydala značné sumy na podporu politiků, kteří brojí proti zpřísnění regulace. Jak se ale v USA říká „peníze mluví“ a odklon velkých korporací od podpory NRA a její členské základny by mohl znamenat její výrazné oslabení a následně umožnit aspoň nějaké zpřísnění regulace. (mar)