Česká pošta je podfinancovaná a chybí ji vize, tvrdí ministr vnitra Lubomír Metnar (ANO). Ministr do 14 dnů vypíše výběrové řízení na nového ředitele. Podnik, který drží kladné saldo jen díky dotacím státu, dočasně povede ředitel divize poštovní provoz a logistika Vít Bukvic.

„Personální nestabilita je z toho, že ti lidé jsou podfinancováni,” uvedl Metnar, který chce zlepšit podmínky více než 31 tisíc zaměstnanců pošty.

Pošta by podle ministra měla mít jasné portfolio služeb, aby zaměstnanci nemuseli prodávat na přepážkách například upomínkové předměty.

Dále plánuje podrobit důkladné analýze i systém takzvaných aliančních partnerů, tedy prodej finančních produktů na poště. Zaměstnanci si podle něj na nutnost poskytovat tyto služby stěžují kvůli tomu, že jim nezbývá tolik času na prioritní činnost pošty – tedy doručovací a zásilkové služby. V současnosti si prý není jistý, jaký dopad má poskytování těchto služeb na výsledek hospodaření České pošty.

Metnar minulý týden odvolal ředitele Martina Elkána s odůvodněním, že společnosti chybí vize. Elkán vedl Českou poštu od roku 2014.

Česká pošta zaměstnává přes 30 tisíc lidí a provozuje 3200 poboček. Podnik za rok 2016 vykázal zisk před zdaněním okolo 190 milionů korun. V roce 2015 to bylo 302 milionů korun. Kladný výsledek drží společnost právě díky úhradě od státu.

(pel)