Míra nezaměstnanosti v eurozóně i celé Evropské unii v lednu 2018 zůstala nejníže od finanční krize a zůstala na hodnotě 2,4 procenta. Je tak stále nejnižší v porovnání s ostatními státy Evropské unie.  Až s odstupem více než jednoho procentního bodu následují Německo, Malta a Maďarsko. Statistiku zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). 

Podle dat úřadu práce, který používá odlišnou metodiku, nezaměstnanost v lednu nepatrně stoupla na 3,9 procenta.

Obecná míra nezaměstnanosti, kterou vydává Český statistický úřad, dosáhla v lednu úrovně 2,4 procenta. Meziročně tak došlo k poklesu o 1 procentní bod. V případě mužů činí pouze 1,9 procent, u žen dosahuje 3,2 procent. Nejvyšší podíl zaměstnaných je ve věkové skupině 30 až 49 let – téměř 88 procent.

S nástupem jarního období začnou vznikat nová pracovní místa. Velkým problémem české ekonomiky je podle ekonomů skutečnost, že tato pracovní místa již není kým obsadit. Firmy by se proto měly orientovat na nové technologie, které budou šetřit lidskou práci. Stát by podle nich měl usnadnit vydávání dočasných pracovních víz, které pomohou s dovozem pracovních sil z kulturně příbuzných zemí.

(pel)