Slovenská policie při raziích na východě země zadržela italského podnikatele Antonina Vadalu, o kterém psal zavražděný novinář Ján Kuciak.

Eurodotace jsou na Slovensku možná vypláceny mafii. Slovenská policie během razií na východě země zadržela italského podnikatele Antonína Vadalu, o kterém psal zavražděný novinář Ján Kuciak. Vadala prý spolupracuje s italskou mafií a jejich hlavním byznysem na Slovensku je dle mrtvého novináře zemědělství, na které pobírají miliony eur v dotacích. Evropská komise proto nyní prověří, jak se na Slovensku nakládá s evropskými penězi. 

Uvedl to eurokomisař Günther Oettinger v rozhovoru pro německý list Die Welt.

„Podíváme se teď na ten případ důkladně,“ uvedl Oettinger.

Německý eurokomisař považuje za možné, že evropské zemědělské dotace na Slovensku byly zneužity „ke kriminálním účelům“.

„Za několik týdnů budeme mít jasno o finančních tocích a možném zneužití,“ dodal.

Eurokomisař zkritizoval také „přední politiky na Slovensku“, kteří se podle něj uchýlili ke „všeobecnému plísnění médií“. Zároveň ale zdůraznil, že má komise plnou důvěru ve slovenské úřady a jejich schopnost případ vraždy novináře a jeho snoubenky vyšetřit.

Razie sebrala Vadalu a příbuzné

Podle zpravodajského portálu Aktuality.sk, pro který Kuciak pracoval, policie prohledává objekty v Michalovcích a v Trebišově.

„Mělo by to být v objektech italského podnikatele Vadaly,“ napsal server.

Podle portálu SME.sk policie Vadalu zadržela coby podezřelého a odvedla ho k výslechu. Spolu s ním zadržela i jeho bratra Bruna a bratrance Pietra. Policie to nepotvrdila, bližší informace slíbila poskytnout v průběhu dne.

Kuciak v posledním článku napsal, že na východě Slovenska fungují ve vzájemné koordinaci zástupci čtyř rodin z prostředí italské Kalábrie, kde působí obávaná mafie ‘Ndrangheta. Mezi nimi je i rodina Vadaly. Jejich hlavním byznysem na Slovensku je dle novináře zemědělství, na které pobírají miliony eur v dotacích.

Podle Kuciakových informací měla mít Ficova asistentka Mária Trošková a bývalý poslanec Ficovy strany Smer-SD a nynější tajemník bezpečnostní rady státu Viliam Jasaň vazby právě na podnikatele Vadalu, který byl prý napojen na italskou mafii ‚Ndrangheta.

Případem vraždy slovenského novináře se hodlá zabývat rovněž Evropský parlament.

Kuciaka a jeho snoubenku zavraždili v rodinném domě v obci Veľká Mača. Policii upozornili příbuzní, kterým se dvojice už několik dnů neohlásila. Kuciak pracoval pro server Aktuality.sk. Údajně se chystal rozkrýt trestnou činnost italské mafie na východě Slovenska.

(pel)