Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) odmítl nároky sociální demokracie, která po hnutí ANO požadovala písemné záruky.

Sociální demokracie dostala od premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) studenou sprchu. ČSSD požadovala po lídrovi ANO písemné záruky, že v případné koalici nebude Babišovo hnutí sociální demokracii v kabinetu přehlasovávat. Babiš však jejich nároky odmítl.

O písemnou záruku proti přehlasovávání v případné společné vládě požádali Babiše předseda soc. dem. Jan Hamáček a místopředseda Jiří Zimola.

„Musejí být mechanismy podobné těm, které běžně fungují na radnicích nebo v krajích, kde se koaliční partneři zkrátka musí umět dohodnout. Vedení ANO jsme požádali, aby byli připraveni na požadavek, že nesmí rozhodovat prostá většina,“ sdělil Zimola.

Podle nového předsedy ČSSD Jana Hamáčka budou členové sociální demokracie případnou dohodu o koalici s ANO posuzovat také podle toho, jaké pojistky bude Babiš ochoten dát.

„Žádná komplexní dohoda není v tuto chvíli na stole, pokud bude, posoudí ji celá členská základna, a to včetně případných pojistek,“ uvedl Hamáček pro iDnes.cz.

Babiš: Záruky nejsou potřeba

Babiš však ČSSD zchladil a písemné záruky odmítl. Podle deníku Právo k tomu nevidí důvod,protože když se strany předem dohodnou na programu, rozpory nebudou.

„Nechceme všechno rozhodovat se souhlasem ČSSD. Budeme se snažit věci dělat tak, abychom se nepřehlasovávali. Když se domluvíme na programu, než společně půjdeme do vlády, tak rozpory nebudou,“ prohlásil premiér.

Na námitku, že třecí plochy se vždycky objeví, odvětil, že s nějakou formou dohadovacího řízení počítá.

Hnutí ANO bude chtít naopak od sociálních demokratů nějakou garanci, že její poslanci budou k vládě loajální. Nejspíš to, že každý by každý z poslanců ČSSD podepsal také koaliční smlouvu. Vychází to z toho, že v sociální demokracii jsou lidé, kteří nejsou spolupráci s ANO nakloněni.

K takovým patří i bývalý premiér Bohuslav Sobotka, který to zopakoval v rozhovoru pro čtvrteční Hospodářské noviny.

„Zatím předpokládám, že na základě informací, které mám k dispozici, že budu na půdě strany hlasovat proti tomu, aby vstupovala do vlády s ANO. Pak se rozhodnu – i na základě referenda a v souladu se svým svědomím,“ řekl Sobotka.

Přestože sociální demokraté napoprvé u Babiše nepochodili, na požadavku písemných záruk dále trvají. Koaliční jdnání ANO a soc. dem. by mohla skončit ještě v březnu.

(pel)