Firma RETIA vyvrátila nepravdivé informace Šlechtové o bezpečnostní prověrce. (Foto: RETIA; Retia ReVisor radiolokátor)

Retia se ohradila proti nepravdivému výroku ministryně obrany v demisi Karly Šlechtové (ANO). Ta uvedla, že že považuje za problém, pokud by společnost Retia, která je subdodavatelem pro zakázku na radary pro českou armády, neměla potřebnou bezpečnostní prověrku. Firma má však podle svého vyjádření prověrku na stupeň „tajné“.

Společnost pokládá za nestandardní vyjadřování se k bezpečnostním prověrkám konkrétních firem z úrovně ministra obrany

„Otevření bezpečnostní prověrky nebo-li její přezkum, nemá žádný vliv na její platnost, dokud nedojde v řízení k nějakému rozhodnutí,“ uvedla firma.

Společnost RETIA je držitelem platné bezpečnostní prověrku na stupeň TAJNÉ.

„To, že je tato prověrka předmětem přezkumu, je známo již více než dva roky. Nejedná se o žádnou novou informaci. Tuto informaci dokonce publikoval holding CSG na svém oficiálním websitu ve výroční zprávě za rok 2016,“ dodala Retia.

Holding CSG odmítá být používán jako argument ministryně obrany pro doposud neúspěšné jednání mezi Ministerstvem obrany a státem Izrael.

Holding CSG a ani žádná jeho společnost se těchto jednání neúčastní a jak již bylo uvedeno, zastává pouze pozici jednoho ze subdodavatelů společnosti ELTA Systems.

Z hlediska systému bezpečnostního prověřování firem obranného průmyslu v ČR pokládáme za závažné, že zahraniční dodavatelé a jejich koncoví vlastníci prověřováni nejsou. O prověrku žádá pouze jejich místní kancelář, což bývá s.r.o. bez historie a s minimem zaměstnanců, které dostane prověrku rychle a bez problémů.

Oproti tomu domácí výrobci, kteří aktivně dodávají Armádě ČR, ale i celé řadě zahraničních armád desítky let, jsou prověřováni velmi dlouho a důkladně a informace o tom průběžně unikají do médií. Přičemž stává se v poslední době využívanou praxí, že jsou ze strany zadavatelů vyžadovány bezpečnostní prověrky i tam, kde to z věcného hlediska není vůbec třeba.

Domníváme se, že systém je zjevně nastaven proti českému ekonomickému zájmu a v neprospěch strategických českých firem, které skutečně vyvíjejí a vyrábějí produkty s vysokou přidanou hodnotou.

(pel)