Automobilka Avia Motors představila v továrně v Přelouči nový vůz Avia D120 4×4 Euro 6. Ten nese obchodní označení Initia a je určen k provozu v lehkém až středním terénu.

Nový typ avie najde uplatnění především ve stavebnictví, komunální sféře nebo u hasičů. Především pro ně bude určena prodloužená sedmimístná kabina, jejíž výroba začne na podzim.

„Vozidla se znakem náprav 4×4, která v premiéře představujeme, jsou oblíbená především pro svou robustnost a schopnosti v obtížnějším terénu. Zákazníci si je již mohli objednávat prostřednictvím naší dealerské sítě a zájem především ze strany hasičů, komunálních služeb a stavebnictví potvrdil naše očekávání,“ řekl generální ředitel automobilky Martin Šustek.

Dodal, že zhruba 30 až 40 procent letošní produkce bude v provedení 4×4, tedy s pohonem na všechny čtyři kola.

„V nových výrobních prostorách v Přelouči zatím bylo vyrobeno padesát vozidel Avia, z toho třicet z nich je již v provozu. Prodeje zatím probíhají prostřednictvím naší sítě dealerů nejvíce v České republice, ale aktuálně řešíme několik obchodních případů na Slovensku, v Polsku a Estonsku. Kromě toho jednáme s dalšími partnery ve východní Evropě,“ popsal Šustek.

Výrobní plán pro letošní rok byl stanoven na 150 kusů vozidel, což se podle ředitele Šustka daří plnit. Do konce roku by měla být spuštěna také sériová výroba hasičských vozidel Avia. (jaz)