Zástupci kopřivnické automobilky Tatra Trucks podepsali klíčové memorandum o porozumění se zástupci indického státního podniku BEML (Bharat Earth Movers Limited). Stalo se tak v souvislosti se státní návštěvou indického prezidenta Rám Náth Kóvinda v České republice.

Memorandum o porozumění na Indickém podnikatelském fóru konaném v pražském hotelu Four Seasons Hotel podepsali představitelé obou společností za přítomnosti prezidenta Indie Rám Náth Kóvinda a prezidenta České republiky Miloše Zemana. Podpisem memoranda o porozumění s indickou stranou se kopřivnická společnost TATRA TRUCKS znovu potvrzuje pozici strategického partnera indického ministerstva obrany, které zřizuje a řídí podnik BEML patřící mezi podniky kategorie 1 Miniratna. Memorandum také znamená, že TATRA TRUCKS vystupuje z řady běžných dodavatelů techniky pro indickou armádu a navrací se na klíčové pozice, které měla na indickém trhu i ve vztahu k indické armádě před lety.

„Dnešní podpis memoranda o porozumění s indickou stranou je pro nás velmi významnou událostí. Je totiž vyvrcholením pětileté snahy současných vlastníků TATRA TRUCKS, kteří kopřivnickou společnost převzali v roce 2013, o návrat na výjimečné místo v rámci indického trhu, který tam naše firma měla. Minulí vlastníci bohužel v Indii značce TATRA začátkem tohoto desetiletí pověst poškodili, což je ale již minulost a memorandum je symbolem indického návratu značky TATRA,“ řekl předseda představenstva společnosti TATRA TRUCKS Petr Rusek.

Podnik BEML patří k jedněm z největších strojírenských společností v Asii, byl založen v roce 1964 a je řízen indickým ministerstvem obrany, pro něhož představuje hlavního dodavatele pozemní techniky. Již od 80. let se v tomto podniku montují pro potřeby indické armády automobily značky TATRA, které tvoří páteř jejího parku kolových vozidel.