Britské premiérce Therese Mayové hrozí pád.

Britské premiérce Therese Mayové hrozí pád kvůli brexitové dohodě s EU. Poslanci z její Konzervativní strany jí totiž chtějí vyslovit nedůvěru jako šéfce strany, a to by znamenalo i konec její vlády. Mayová uvedla, že tlaku spolustraníků nehodlá ustoupit.

„Předseda sněmovny potvrdil, že dostal 48 dopisů zákonodárců o nedůvěře, takže přijde hlasování o mé nedůvěře, hlasování o mém setrvání v pozici šéfky konzervativní strany,” potvrdila Mayová.

„Udělám cokoliv, abych hlasování čelila,“ dodala.

Odložila už i plánovanou cestu do Dublinu, kde měla jednat se svým irským protějškem o budoucnosti brexitu.

Její odvolání by prý pomohlo pouze opozičním lídrům, nikoliv zemi, která se potýká s problematickým schvalováním dohody o odchodu Velké Británie z Evropské unie. Mayová považuje dohodu za dobrou a věří, že o důvěru večer nepřijde.

Hlasování se podle agentury Reuters uskuteční dnes mezi 19:00 až 21:00. Aby byl proces vyslovení nedůvěry Mayové jako lídryni strany spuštěn, je k tomu potřeba souhlas nejméně 48 konzervativních poslanců.

V případě, že si Mayová stranickou důvěru neudrží, nebude moct dál zastávat úřad ministerské předsedkyně.

Když ale hlasování ustojí, posílí to její pozici. Na základě pravidel by totiž konzervativci v takovém případě příštích 12 měsíců nemohli hlasování o nedůvěře opakovat.

Brexit by se odložil

Britský ministr spravedlnosti David Gauke prohlásil, že pokud Mayová skončí, bude nutné odchod Londýna z EU pozdržet.

Odluka se řídí článkem 50 lisabonské smlouvy o fungování EU a podle verdiktu Soudního dvora EU může Británie jednostraně brexit odvolat, případně ho ve shodě s dalšími unijními státy odložit.

Britský parlament měl o brexitu rozhodovat včera, hlasování však bylo odvoláno ze strany premiérky Theresy Mayové.

Odložení plánovaného hlasování premiérka vysvětlila tím, že pochopila, že by v současné době dohoda nebyla schválena. Mayová ale zákonodárce vyzvala, aby se zamysleli nad tím, zda brexit vůbec chtějí.

Londýn může své rozhodnutí stáhnout do chvíle, než „rozvodová dohoda“ začne platit. Pokud by přijata nebyla, pak do uplynutí dvou let od britského oznámení o odchodu, tedy do 29. března 2019.

Když by Británie chtěla zvrátit brexit, musela by své jednoznačné a bezpodmínečné rozhodnutí oznámit Evropské radě písemně.  Rozhodnutí by muselo být výsledkem demokratického procesu v souladu s britskými ústavními požadavky.

(pel)