Kamiony na českých dálnicích už možná nebudou moci jezdit v levém pruhu...

Ministr dopravy Dan Ťok plánuje zákaz jízdy kamionů v levém pruhu na dálnicích. Kamiony by tak nemohly ani předjíždět. Ťok se tak rozhodl v návaznosti na kalamitní stav na dálnici D1 způsobený hustým sněžením.

Ťok se kvůli dopravní kalamitě na D1 sešel s generálním ředitelem ŘSD Janem Kroupou a ředitelem dopravní policie Tomášem Lerchem.

„Mluvili jsme o tom, jak odstavit kamiony v době, kdy už je jasné, že situace je vážná, a zároveň se budeme zabývat legislativními změnami, které by zakázaly předjíždění a jízdu kamionů v levém pruhu,“ řekl Ťok.

Než by se podle něj uskutečnily případné úpravy v zákoně, tak by zákaz mohl být vynucován pomocí dočasných dopravních značek na jednotlivých místech dálnic. Zatím není jasné, zda ministerstvo chce zákaz uplatňovat celoročně nebo jen při nepříznivých podmínkách. Šéf ŘSD Kroupa řekl, že jeho úřad se kloní k celoročnímu zákazu.

Problémy na D1 se dokonce dostaly do Poslanecké sněmovny. Komunisté uvedli, že chtějí navrhnout, aby za podobných situací kamiony nesměly předjíždět a blokovat dopravu. Lidovci chtějí o situaci na D1 debatovat na úterním jednání dolní komory. (jaz)