Kosovo založí armádu s lehkou výzbrojí. Transformaci bezpečnostních sil (KSF) schválil kosovský parlament. Srbsko, od kterého se Kosovo před 10 let odtrhlo, varovalo před stupňováním napětí mezi oběma zeměmi.

Přeměnu KSF na pravidelnou armádu zakotvují tři zákony – o vzniku ministerstva obrany, o KSF a o službě v KSF. Pro první návrh hlasovalo ze 120 poslanců 106, pro druhý 105 a pro třetí 107. Předseda parlamentu Kadri Veseli hlasování označil za začátek nové epochy pro Kosovo.

Srbsko se obává, že účelem kroku Prištiny je etnicky vyčistit sever Kosova, kde mají převahu etničtí Srbové. Kosovská vláda taková tvrzení zásadně odmítá.

Na znamení protestu kosovští Srbové vyvěsili v oknech a na balkonech srbské vlajky a srbská premiérka Ana Brnabičová uvedla, že její země „se bude snažit dále jít cestou míru a stability, cestou k prosperitě“. Dodala ale, že pátek „není dnem, který bude přínosem pro spolupráci a stabilitu v regionu“.

Krok Prištiny nicméně vedle Bělěhradu kritizovala také Severoatlantická aliance, podle které může destabilizovat celý západní Balkán. Mezinárodní síly KFOR, které spadají pod velení NATO a čítají kolem čtyř tisíc vojáků, ve čtvrtek preventivně rozmístily své jednotky u kosovsko-srbské hranice. (jaz)