Římskokatolická církev v Itálii chce ubytovat migranty... (Zdroj: Toronto Star)

Římskokatolická církev v Itálii nabídla v návaznosti na zpřísnění imigračních pravidel pomoc odmítnutým žadatelům o azyl. Migrantům chtějí nabídnout farnosti, díky kterým by neúspěšní žadatelé neskončili na ulici. Není však jisté, zda budou církvi stačit kapacity. Podle odhadu by musela církev pomoci zhruba půl milionu migrantů.

„Už jsem mluvil s ostatními biskupy. Otevřeme dveře každé farnosti pod naší kontrolou. Není to otázka politiky, ale ochrany lidí. Představte si toto: V Itálii je nyní zločinem odložit psy, ale opuštění lidí zločinem není. A co je horší, opustit muže, ženy a děti, je teď zákonem,“ uvedl podle britského listu The Guardian biskup Calogero Peri ze sicilského Caltagirone.

Dekret pojmenovaný po italském ministrovi vnitra a šéfovi vládní strany Liga Matteu Salvinim omezuje provoz menších přijímacích center a žadatelé o azyl tak musejí nově zůstat ve velkých přistěhovaleckých centrech, odkud má být snazší i vyhošťování odmítnutých žadatelů.

To však kritizují představitelé charitativních organizací, podle kterých tito žadatelé nevyhnutelně skončí na ulici, kde budou žebrat nebo se uchýlí k drobné kriminalitě.

Dekretu se postavila katolická církev a hned několik farářů se rozhodlo, že běžencům otevře dveře svého kostela a zajistí jim ubytování i stravu. Stejně smýšlí i Vatikán, mnozí italští katolíci však podporují spíš Salviniho přístup.

Katolická církev za poslední dva roky přijala na 25 tisíc běženců, náklady přitom pokryly především fondy Evropské unie. Vatikán hradil péči pouze o zhruba 2 700 lidí.

„Nemůžete migranty nechat na ulici. Musí převážit základní smysl pro solidaritu. Nemůžete lidi uvrhnout do takové pozice, vždy musíte mít na paměti lidi a jejich práva,“ řekl podle italské agentury ANSA také vatikánský kardinál a státní sekretář Pietro Parolin.

Podporu italský katolíků kvůli otevřenému přístupu vůči přijímání běženců ztrácí papež František. Mezi těmi, kteří chodí nejméně jednou týdně na mši, což je zhruba třetina Italů, přibývá fanoušků Salviniho protiimigrační rétoriky.

Z březnových 15,7 procenta se podpora ministrovy Ligy v červenci zvedla na 31,8 procenta. O průzkumu agentury Ipsos v říjnu informoval server Politico. Podle listu La Repubblica klesla Františkova popularita mezi Italy z původních 88 na 71 procent. (jaz)