Premiér Andrej Babiš (ANO) stáhl žalobu na bývalého agenta StB Jána Sarkocyho. Ten veřejně tvrdil, že nynější český premiér v minulosti donášel pro komunistickou Státní bezpečnost a bral za to peníze. Babiš požadoval omluvu a odškodnění 1 milion eur (přes 25 milionů korun).

Uvedl to slovenský list Denník N.

Kromě Sarkocyho Babiš v únoru 2018 zažaloval také deník Nový čas. Ten zveřejnil rozhovor s bývalým příslušníkem StB, ve kterém tvrdil, že Babiš donášel komunistické tajné službě a bral za to peníze.

„Vždycky měl peníze rád,“ prohlásil Sarkocy.

Podle něj byl český premiér „od začátku vědomým spolupracovníkem“ StB.

„Když bývalý příslušník StB Ján Sarkocy listu Nový čas řekl pravdu o spolupráci současného českého premiéra s komunistickou tajnou službou, Andrej Babiš je zažaloval. Chtěl milion eur odškodnění. Později si to rozmyslel a žalobu vzal zpět,“ napsal Denník N.

Podle něj se Babiš už nesoudí ani ani s deníkem Nový čas, ani se Sarkocym.

Lídr ANO původně požadoval omluvu a odškodné milion eur (zhruba 25,5 milionu korun).

Babiš nicméně tvrdí, že byl ve svazcích komunistické StB veden neoprávněně. V roce 2012 podal žalobu proti Ústavu paměti národa.

Zprvu se vše vyvíjelo v jeho prospěch, v říjnu 2017 však slovenský ústavní soud zrušil dřívější rozhodnutí soudů nižší instance, které shledaly, že Babiš je v archivech StB veden neoprávněně.

Bratislavský soud pak v lednu 2018 Babišovu žalobu na údajně neoprávněnou evidenci zamítl. Učinil tak v souladu s verdiktem ústavního soudu.

Ten mu případ vrátil k opětovnému projednání kromě jiného z důvodu, že žalovanou stranou ve sporu neměl být slovenský Ústav paměti národa. Babiš přesto dál trvá na svém. Uvedl, že se hodlá soudit celý život.

(pel)