Britští poslanci chtějí premiérce Therese Mayové sebrat možnost řídit brexit.

Britská premiérka Theresa Mayová čelí před klíčovým hlasování o dohodě odchodu Velké Británie z EU další rebelii poslanců. Ti v případě neúspěchu chtějí zbavit menšinový kabinet kontroly nad průběhem vyjednávání s EU.

Zprávu uveřejnily Novinky.cz.

Do rebelie jsou podle britského tisku zapojeni především řadoví členové parlamentu. Je mezi nimi i mnoho členů opozice i několik konzervativních exministrů.

Nejméně dvě takové skupiny chtějí změnit jednací řád Dolní sněmovny tak, aby jejich návrhy měly přednost před vládní agendou. Došlo by tím k zásadní proměně staletí trvajícího řádu mezi exekutivou a legislativou.

Touto cestou by poslanci mohli dosáhnout pozastavení článku 50 Lisabonské smlouvy a brexit by byl odložen. Británii by to sice uvrhlo do ústavní krize, kritici brexitu by ale docílili svého.

Mayovou prý informace o poslanecké iniciativě šokovaly a připustila, že pokud poslancům záměr vyjde, „s brexitem může být konec“.

Mayová v prosinci 2018 ustála vnitrostranické hlasování o pozici lídra Konzervativní strany a post premiérky Velké Británie. Britská premiérka zároveň prohlásila, že do dalších voleb v roce 2022 už torye nepovede a post premiérky opustí po brexitu.

Vystoupení Británie z EU je plánováno na 29. března 2019. Dohoda o odchodu stále není dořešená.

Evropská komise jedná s britskou vládou o odvrácení tvrdého brexitu. Chce dát ujištění

Další porážka Mayové: Náhradní plán brexitu musí předložit do 3 dnů

(pel)