Exšéf a nynější soudce Nejvyššího správního soudu (NSS) Josef Baxa je zklamaný z toho, jak se prezident Miloš Zeman a jeho kancléř Vratislav Mynář chovají vůči justici. Hrad mu prý opakovaně dával najevo, jak má v některých kauzách správní soud rozhodnout.

Baxa to uvedl v rozhovoru pro Deník D.

Řekl, že prezident má místy jednostranné a pofiderní informace o soudnictví a na jejich základě pak veřejně prezentuje klišé o nefunkční justici.

„Měl jsem několik málo příležitostí se s prezidentem setkat – a on nevybočil ze svého stylu. Jednak kritizoval, jednak poučoval, ale málokdy naslouchal tomu, jak přenastavit fungování soudů tak, aby plnily roli, kvůli které existují. Natožpak aby se zeptal,“ uvedl Baxa.

Myslí si, že Hrad nechápe, že i pro prezidenta republiky platí rovnost před zákonem a v řízení před soudem.

Zeman mu prý při setkáních jako tehdejšímu předsedovi „seznam hříchů“, tedy některých rozhodnutí NSS.

Na argumenty, že soudci rozhodují nezávisle a předseda Nejvyššího správního soudu je nemůže a nesmí ovlivnit, přitom prezident nereagoval.

Zeman navíc během diskuse o některých soudních verdiktech zmínil i to, že by si Baxu dovedl představit jako předsedu Ústavního soudu.

„Odbyl to opakovaně tím, že řekl: ‚Ale vy jste šéf, vy to máte zařídit.‘ Poté mi řekl, že si mě dokáže představit jako předsedu Ústavního soudu. A řekl to opakovaně. Ten rozhovor jsme vedli mezi čtyřma očima. Potom začal mluvit o soudním řízení ve věci nejmenování tří vysokoškolských docentů profesory. A bylo mi jasné, že dává dost jasně najevo, jak má být rozhodnuto,“ prohlásil Baxa.

Upozornil také na to, že politici vždy a nejen v Česku chtějí do rozhodování soudů zasahovat. Za smutné považuje to, že občas politici spojence mezi soudci najdou.

Bývalý předseda NSS v rozhovoru zkritizoval i Zemanova kancléře Vratislava Mynáře. Ten se na něj měl obrátit s dopisem ohledně případu Plzeňské teplárenské. Z dopisu je podle něj jasné, že prezident by uvítal rozhodnutí určitého druhu.

Podle informací týdeníku Respekt zveřejněných minulý týden Mynář opakovaně kontaktoval soudce ve věcech, které se dotýkají Hradu a prezidenta.

S ústavním soudcem Vojtěchem Šimíčkem například probíral služební zákon, který prezident kritizoval, a případ Lesní správy Lány. V obou případech Ústavní soud rozhodl v neprospěch Hradu.

(pel)