Britská premiérka Theresa Mayová ustála hlasování o nedůvěře vlády, které vyvolali opoziční labouristé kvůli odmítnutí dohody o vystoupení Spojeného království z EU.

Vláda Theresy Mayové ustála hlasování o vyslovení nedůvěry. To vyvolali opoziční labouristé kvůli odmítnutí dohody o vystoupení Spojeného království z Evropské unie, kterou s Bruselem dojednala právě konzervativní britská premiérka. Pro vyslovení nedůvěry hlasovalo 306 poslanců, proti 325. 

Vláda Mayové nyní musí přijít s alternativním plánem brexitové dohody. Velká Británie by měla opustit Evropskou unii 29. března.

Pro odchod z EU se Britové vyslovili v referendu, které proběhlo 23. června 2016. Pro brexit tehdy hlasovalo 51,9 procenta voličů, což bylo přibližně 17,4 milionu lidí.

Vypsání nového referenda premiérka několikrát už dříve odmítla, přestože se ji k tomu snažili přesvědčit i její nejbližší spolupracovníci. Pravděpodobnější je však nyní varianta tvrdého brexitu.

Mayová má možnost se vrátit do parlamentu s novým plánem. Jednou z možností je, že by jela do Bruselu získat silnější záruky. Nejvyšší představitelé Unie však už avizovali, že žádné další jednání o nové dohodě nebude.

Další možností je, že Mayová sice novou dohodu v Bruselu vyjedná, parlamentem ale ani tak neprojde. V takovém případě by následoval tvrdý brexit.

Premiérka hodlá odchod země z EU zajistit. V krátkém večerním prohlášení uvedla, že naplnění výsledku referenda z roku 2016 považuje za svou povinnost.

Mayová už v prosinci 2018 ustála vnitrostranické hlasování o pozici lídra Konzervativní strany a post premiérky Velké Británie. Britská premiérka zároveň prohlásila, že do dalších voleb v roce 2022 už torye nepovede a post premiérky opustí po brexitu.

(pel)