Migranti z Mexika se do USA podhrabali pod hraniční zdí. (Ilustrační foto).

Zeď mezi USA a Mexikem k ochraně před přílivem migrantů nefunguje ani zdaleka dokonale. Do USA se nyní pod touto zdí podhrabalo 376 migrantů z Mexika, kteří následně požádali o azyl v USA. Z 376 žadatelů bylo téměř 200 dospívajících a děti.

Americký Úřad celní a hraniční ochrany (CBP) informoval, že šlo o největší skupinu migrantů, která se kdy do Spojených států dostala tunelem pod hraniční zdí.

Migranti pronikli přes hraniční zeď nedaleko arizonského San Luis a následně se pěšky vydali k pohraniční hlídce. Pašeráci podkopali pohraniční zeď na sedmi místech,přičemž tunely byly úzké jen několik desítek centimetrů.

Hraniční zeď je v této řídce osídlené oblasti vysoká jen zhruba 3,6 metru. Úsek měří asi 42 kilometrů a střeží ho trojice pohraničníků.

Šéf úseku Anthony Porvaznik zákrok okomentoval tím, že nikdy během své 30leté kariéry u pohraničníků nezajišťoval takto početnou skupinu migrantů. Dodal, že administrativní záležitosti související se zaevidováním žadatelů o azyl si vyžádaly několik hodin.

Právě spor o financování hraniční zdi mezi Mexikem a USA se stal příčinou rekordně dlouhého „shutdownu“, tedy zastavení toku finančních prostředků na platy zhruba 800 tisíc zaměstnanců federální vlády USA. Demokraté, kteří mají většinu ve Sněmovně reprezentantů, odmítají schválit Trumpův vládní rozpočet, ve kterém je 5 miliard dolarů určeno na další stavbu „mexické“ zdi, která má bránit přílivu uprchlíků z Mexika do USA. (sfr)


Více o tématu čtěte ZDE:

Trump se pomstil nepřátelské šéfce Kongresu Pelosiové. Sebral demokratům vládní letadlo