Žluté vesty ve Francii protestují již po desáté. Policie do nich střílí nebezpečné gumové projektily. (ilustrační foto)

Většina Francouzů žádá po policii tvrdý zásah proti akcím Žlutých vest. Ty se v sobotu sešli již podesáté k protestním akcím proti Macronově vládě. Jak vyplynulo z průzkumu, 58 % Francouzů považuje použití síly policií za přiměřené. Policie proti Žlutým vestám zasahuje střelbou gumových projektilů, kterými těžce zranila desítky demonstrantů a to zejména po zásahu hlavy a očí.

Průzkum společnosti Odoxa-Fiducial ukázal, že více než čtyři pětiny Francouzů se obává dalšího ničení veřejného a soukromého majetku. Více než dvě třetiny se domnívají, že vláda není na výši situace.

Za nejpřekvapivější ale autoři průzkumu označili zjištění, že 64 % dotázaných vyčítá – obecně chváleným – pořádkovým silám, že nejsou dostatečně efektivní ve střetech s výtržníky.

Protivládní demonstranti z hnutí takzvaných žlutých vest i tuto sobotu, tedy již po desáté, vyrazili do ulic francouzských měst. K zajištění pořádku bylo nasazeno okolo 80 tisíc policistů, tedy přibližně stejně, jako bylo minulý víkend demonstrantů.

Jen v Paříži má na pořádek dohlížet na 5000 policistů.

Organizátoři demonstrace v hlavním městě vyzvali účastníky, aby si s sebou vzali „květinu či svíčku“ k uctění památky „zabitých či zraněných pro věc protestů“ od jejich začátku 17. listopadu.

Od začátku protestů ministerstvo vnitra zaregistrovalo kolem dvou tisícovek zraněných demonstrantů a tisícovky policistů, a to včetně 31 vážných zranění, způsobených v 13 případech zásahem gumového projektilu do hlavy a v ostatních případech výbuchy ohlušujících granátů se slzným plynem či užitím fyzické síly.

Podle jiných zdrojů utrpělo zásahy do hlavy 108 lidí a 15 lidí přišlo po policejní střelbě o oko. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Žluté vesty chtějí totálně zničit Francii. Vyzvaly k „runu“, tedy k výběru všech peněz z bank