Babišovi blízcí tajně zmizeli z Agrofertu. Po premiérově manželce opustil holding i její bratr, Babišův švagr, Martin Herodes. (Na snímku Monika a Andrej Babišovi, ilustrační foto)

Rodinní příslušníci premiéra Andreje Babiše (ANO) v tichosti odešli z Agrofertu. Po loňském odchodu premiérovy manželky Moniky Babišové z představenstva Imoby nyní opouští skupinu Agrofert také její bratr Martin Herodes. Byl jednatelem ve dvou firmách napojených na Agrofert – PR agentury Panda Media a vlastnil podíl ve firmě Respo Spol, zaměřené na zemědělskou výrobu.

Informaci uveřejnil deník E15.cz.

Koncern Agrofert původně vlastnil současný premiér Andrej Babiš (ANO). V únoru 2017 vložil své akcie kvůli zákonu o střetu zájmů do svěřenských fondů.

Panda Media i Respo Spol v roce 2018 prošly fúzemi. Herodes pak přestal ve firmách působit.

V agentuře Panda Media byl Herodes od roku 2015 jednatelem. V loňském roce se agentura sloučila s Imobou, nástupnickou firmou společnosti Čapí hnízdo, a zanikla. Herodes tak pozici jednatele ztratil.

V Respo Spol vlastnil Herodes od roku 2008 menšinový podíl, který postupně snižoval.

Poslední zbytek podílu prodal loni jiné firmě Agrofertu v rámci fúze. Při té se Respo Spol sloučil s firmou Agrobor, která rovněž spadá pod holding.

Herodesova sestra, manželka premiéra Babiše Monika, v rámci holdingu už také nepůsobí. V květnu 2018 rezignovala na post v představenstvu firmy Imoba, která vlastní areál Čapí hnízdo.

Holding odmítl nově zveřejněné informace informace komentovat.

Kvůli sporné padesátimilionové dotaci na Čapí hnízdo čelí premiér Babiš, jeho manželka, švagr a dvě dospělé děti obvinění z dotačního podvodu.

(pel)