Slevy v dopravě pro studenty a důchodce možná padnou na úkor zvýšení penzí.

Sociální demokracie chce brát peníze na penze v dopravě. Hrozí tak, že státní slevy ve vlacích pro žáky, studenty a seniory nad 65 let skončí. Ministr dopravy Dan Ťok (ANO) zatím slevy ve veřejné dopravě pro studenty a důchodce měnit nechce.

Zprávu uveřejnil server iDnes.cz.

ČSSD navrhuje v příštím roce růst důchodů v průměru o 900 korun. Místopředseda sociální demokracie Roman Onderka navrhl ušetřit na penze tím, že by s výraznou slevou 75 procent jezdili jen důchodci nad 70 let věku.

„Je to námět do diskuse. Z mého pohledu jde o to, abychom vyvážili náš přístup k seniorům. To znamená valorizaci důchodů, popřípadě ty další benefity,“ uvedl předseda ČSSD Jan Hamáček.

Jde podle něj o to, jak nastavit výhodný mechanismus pro důchodce. Stát musí podle něj vyhodnotit, zda slevy ve vlacích splnily očekávání.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová uvedla, že se sociální demokracie snaží nalézt finanční prostředky na navýšení důchodů.

„Možnosti jsou ve zvýšení daní nadnárodních korporací. Ročně z České republiky odtéká 300 miliard korun na dividendách. Když jsme se podívali, jak zdaňují dividendy okolní země, tak všechny zdaňují vyššími sazbami než Česká republika,“ řekla Maláčová.

V hře je i vyšší daň z dividend nebo sektorová daň. Tu požadují i komunisté, ale hnutí ANO je proti.

Ministr dopravy Dan Ťok (ANO) zatím slevy ve veřejné dopravě pro studenty a důchodce měnit nechce.

„Nemyslím si, že by bylo vhodné rok po zavedení provádět v systému slev nějakou zásadní změnu. Takové věci se nedělají na jeden rok a není žádný negativní vliv, proč by to nemělo fungovat. Funguje to dobře,“ řekl Ťok.

Výrazné slevy jízdného pro studenty do 26 let a důchodce nad 65 let platí ve všech vlacích a autobusech v ČR od 1. září 2018. Platí jen čtvrtinu z běžného jízdného.

Důchodci dostanou příští rok přidáno o 900 Kč. Penze se budou ještě více vyrovnávat

Dotovanou slevu 75 % pro důchodce dají dopravci na všech spojích

(pel)