Fotbalová Viktoria Plzeň vyfoukla Letenským někdejší ikonu Sparty, obránce Jakuba Brabce. Bývalý sparťan Brabec míří z belgického Genku do Plzně na hostování, které se může změnit na přestup. Fotbalová Plzeň tak dva dny před uzavřením přestupového období v Česku získala posilu v podobě reprezentačního obránce.

Brabec bude v Plzni na hostování do konce sezony. Jeho hostování se může v létě proměnit v přestup.

Šestadvacetiletý střední obránce Jakub Brabec podepsal smlouvu o hostování s opcí na pražském letišti, odkud plzeňští odlétali k odvetě evropské ligy do Záhřebu.

„Plzeň je špičkový klub, který každý rok hraje o poháry i o titul a já se toho chci zúčastnit a pomoct. Rád bych zasáhl do co největšího počtu zápasů a popral se i o místo v reprezentaci,“ řekl Brabec.

Ten od začátku aktuálního ročníku hostoval v tureckém Rizesporu.

„Jenže během přestupového období se všechno změnilo. Nové vedení, trenéři i deset hráčů a mně řekli, ať si zkusím něco najít. Řešilo se Rusko, Polsko, ale když se do toho vložila Plzeň, bylo to pro mě o dost jednodušší. S panem Šádkem jsme se domluvili snad za pět minut,“ doplnil Brabec, který odehrál 14 zápasů za reprezentaci.

Plzeň tak reaguje na problémy v defenzivě. V prvním kole v Boleslavi se jí zranil stoper Lukáš Hejda. Stoprocentně připravený stále není ani Radim Řezník.

„Když jsme se dozvěděli, že doba léčení u Lukáše se může pohybovat od tří do šesti týdnů a k tomu si připočtete další karetní tresty, museli jsme to řešit,“ vysvětlil generální manažer Viktorky Adolf Šádek.

„Kuba Brabec je mladý a perspektivní stoper s vysokou kvalitou a já věřím, že nám pomůže a že to bude funkční. Pak by se z hostování v létě mohl stát pevný transfer,“ dodal Šádek.

Brabec se do Česka vrací po dvou a půl letech v zahraničí. V Genku působil dvě sezony. Na hostování v Rizesporu vydržel 6 měsíců.

Ke svému „rodnému klubu“, fotbalové Spartě, uvedl: „Sparta měla dvě přestupní období, kdy mě mohla získat, ale zřejmě nechtěla. V Plzni pro mě začíná nová etapa“. (sfr)