Piráti navrhují regulovat a zdanit prostitutky. Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek tvrdí, že kdyby stát stanovil pravidla pro poskytování sexuálních služeb, do státního rozpočtu by na daních přitekla až 1 miliarda korun, která by zaplatila obědy pro 100 tisíc dětí.

„Dnes je poskytování služeb legální a trpěné, ale jsou kriminalizované jevy jako kuplířství a obchod s lidmi. Kluby a priváty v Česku existují, ale často neoficiálně,“ řekl Michálek.

Podle něj by stát měl vypracovat zákon regulující prostituci.

„Chceme omezit šedou ekonomiku, zdravotní rizika a zlepšit podmínky pro lidi, kteří prostituci poskytují. Stát by na tom získal jednu miliardu korun, která by dokázala zaplatit obědy pro 100 tisíc dětí, když se teď hledají ty peníze,“ poznamenal.

Nejprve by mělo Česko vypovědět Úmluvu o potlačování a zrušení obchodu s lidmi a využívání prostituce druhých osob z roku 1950, což podle Michálka podporuje i ministerstvo zahraničí.

Podle pirátského návrhu by zákon měl regulovat prostituci podobně, jako je tomu v Rakousku, Švýcarsku nebo Nizozemsku. Sexuální služby by měly být legální a trpěné, ale měly by být podřízeny určitým omezením a kontrole.

Poskytovatelé služeb by měli mít podle Michálka jednoduchou možnost upravit svůj status v rámci systému daní a pojištění. Na poskytování sexuálních služeb by se podle Michálka mělo hledět jako na nezávislá povolání stejně jako u herců nebo tanečníků.

(pel)