Česká Wikipedie bude celý den vypnutá. Chce tak vyjádřit protest proti chystané celoevropské reformě autorského práva.

Česká verze Wikipedie se chystá protestovat proti plánované celoevropské reformě autorského práva, a proto se na jeden den vypne a nebude fungovat. Směrnice EU podle českých zástupců platformy omezí možnost citovat uvedené zdroje, a bude tak složitější zajistit kvalitu obsahu encyklopedie. Navíc podle nich hrozí i omezení svobody internetu. 

Online platformy typu Google, Facebook nebo právě Wikipedie budou podle pravidel, na kterých se shodli zástupci zemí EU a Evropského parlamentu, potřebovat licenci na autorsky chráněná díla, která uživatelé nahrají. Směrnice má též zajistit nárok autorů či interpretů na podíl z licencování či převodu jejich práv.

„Dobrovolní editoři Wikipedie musí uvádět zdroje pro tvrzení, která do encyklopedických hesel přidávají. Jsou to často různé knižní publikace, u žhavých témat ale i webové odkazy, například ze zpravodajských serverů nebo jiných webů. Reforma nám značným způsobem omezí možnost tyto weby citovat,” uvedl předseda spolku Wikimedia Česká republika Vojtěch Dostál.

Zatímco nyní mohou editoři webové stránky bez problémů citovat část cizího díla, v nové úpravě by se na citace delší než „velmi krátké“ měla vztahovat licence, kterou by si provozovatel webové stránky měl zakoupit od majitele autorských práv.

Podle Dostála ale nikdo nevysvětlil, co bude pod tyto úryvky spadat.

Také povinnost internetových platforem řešit, zda uživateli nahrávaný obsah neporušuje autorská práva, je terčem kritiky. Podle Dostála totiž hrozí, že internetové společnosti budou radši blokovat nahrávání části obsahu, než aby složitě ověřovaly autorství.

„Ve výsledku tak tato změna může vést k filtrování nahrávání a omezení svobody na internetu. Méně informací se dostane na síť a méně jich bude k dispozici editorům Wikipedie,” uvedl Dostál.

Zástupci české Wikipedie považují chystané změny za velmi závažné, a proto 21. března encyklopedii poprvé na den vypnou.

Evropský parlament bude o reformě autorského práva hlasovat na přelomu března a dubna.

Europarlament schválil regulace internetu: Posílil práva vymahačů autorských práv

EU chce regulovat internet. Posílit mají opět vymahači autorských práv na úkor občanů

(pel)