Novináři z francouzské deníku Le Monde se snaží zabránit Danielu Křetínskému v držení kontrolního podílu.

Novináři francouzského deníku Le Monde se snaží zablokovat českého miliardáře Daniela Křetínského, aby v podniku získal kontrolní podíl. Dohoda, na které se pracovalo několik měsíců, je v závěrečné fázi jednání. 

Křetínský koupil 49procentní podíl v holdingu Le Nouveau Monde (LNM), který vlastní podíl v Le Monde, od bankéře Matthiea Pigasse v říjnu 2018. Od té doby rostly z českého miliardáře obavy.

Podle prezidenta sdružení vydavatelů novin Paula Benkimouna se týkají hlavně toho, že by se nějaký akcionář mohl pokusit využít přímé nebo nepřímé kontroly nad listem Le Monde. Tyto obavy vyústily ve snahu zabránit Křetínskému ve zvýšení podílu.

„Noviny nejsou pro investora strojem na peníze, ale mají prestiž, proslulost a jsou známé ve Francii i v zahraničí. To je silná vizitka a my potřebujeme vědět, že jakýkoli investor dodrží naše hodnoty a etiku,“ řekl Benkimoun.

Noviny od roku 2010 vlastnili zmiňovaný Pigasse, telekomunikační miliardář Xavier Niel a podnikatel Pierre Bergé, který je už po smrti. Deník byl na pokraji bankrotu. Noví majitelé poskytli listu nové peníze a zřídili nezávislé sdružení, které zastupuje novináře, zaměstnance a čtenáře listu a vlastní čtvrtinu vydavatelské skupiny.

Prodej necelé poloviny podílu Pigasse však způsobil napjaté vztahy mezi ním a Nielem. Niel se prý domnívá, že je to proti duchu investice, jejímž cílem je spíše podporovat svobodu tisku než vydělávat peníze.

Dohromady s centrem nezávislosti se snaží vytvořit podobu dohody, která by jim dala právo schválit jakéhokoli kontrolního akcionáře nebo možnost veta a navržení alternativy.

Křetínský loni koupil také několik francouzských titulů od mediální skupiny Lagardère, jako Marianne, Elle, Télé 7 Jours, Ici Paris a France Dimanche.

Křetínský prý do francouzského deníku Le Monde investoval z občanské povinnosti

(pel)