Lidé v Česku ukradnou ročně v obchodech zboží za 10 miliard korun. Největší ztráty však překvapivě nemají na svědomí zloději, ale ve velkém také samotní zaměstnanci. 

Zprávu uveřejnily Novinky.cz.

Kriminalita páchaná zloději tvoří 38 % škod. Zaměstnanecká kriminalita pak dělá dokonce 39 % škod. Na třetím místě jsou ztráty v rámci tzv. dodavatelského řetězce, ty se na škodách obchodníků podílí zhruba 7 %.

Podle obchodníků se nejčastěji kradou kvalitní potraviny, alkohol, luxusní cukrovinky, exkluzivní káva, drahé salámy, kosmetika, ale i oblečení, drogerie a samozřejmě elektronika.

Odborníci pak sledují, zda se jedná o krádeže organizované, či nahodilé a spontánní.

„Do organizovaných krádeží jsou ve větší míře zapojeni pracovníci se znalostí interních procesů a škody bývají zpravidla vyšší. Jedná se zejména o fiktivní převzetí zboží určeného k prodeji od přepravce, dále pak tzv. fiktivní odpisy, úmyslné nemarkování zboží a podobně,“ uvedl Michal Cícer, ředitel útvaru ostrahy jedné z největších bezpečnostních společností, která v ČR hlídá velká obchodní centra.

Neorganizované, respektive spontánní krádeže, se podle něj vyznačují nižšími škodami a daleko větší pestrostí ve způsobu provedení.

„Od pronesení výrobku přes ‚pokladní čáru‘, až po sofistikovaně upravené tašky, batohy, které zamezí správnému fungování bezpečnostního alarmu,“ vysvětlil.

Většina majitelů je na krádeže přicházející zvenčí dobře připravená. Problémy ale nastávají v případě ztrát, které pocházejí z vlastních řad.

Firmy a majitelé obchodu jsou tak nuceni stále zdokonalovat své interní postupy a kontrolní mechanismy, která mají zabránit škodám páchanými vlastními zaměstnanci.

(pel)