Mladé rodiny útočí – zatím jen na sociálních sítích – na Babišovu vládu za zvýšení rodičovského příspěvku na 300 tisíc Kč jen pro rodiny, jejichž děti se narodí po 1. lednu 2020. Vláda původně slibovala, že se rodičovská ze současných 220 tisíc zvýší všem rodinám s dětmi do 4 let věku. Řada diskutujících se shoduje na tom, že ze strany vlády jde o „podpásovku“. 

Koaliční rada rozhodla, že zvýšení rodičovského příspěvku z dnešních 220 tisíc na 300 tisíc se bude týkat jen dětí narozených po 1. lednu 2020.

„Kvůli 150 korunám pro důchodce jste všechny matky na rodičovské dovolené obrali o 80 tisíc. Důchody zvyšujete každej rok, ale rodičovský příspěvek nebyl zvýšen od roku 2008.. palec hore..,“ uvedl jeden z diskutérů na Babišově profilu.

„Jsem maminka prvním rokem na mateřské, před několika měsíci jsem si volila výši rodičovského příspěvku a jelikož proběhla zpráva a to několikrát, že navýšení se bude týkat i děti které nebudou v roce 2020 starší 4 let tak jsem zvolila variantu na dva roky..Počítala jsem tak, že si RD protáhnu na 3 roky..A teď??? Bude muset malá ve 2 letech do školky..Děkuji,již Vás volit nebudu…,“ napsala diskutérka J.S.

„Super a maminky zase utřely nos. Děti mají asi živit z čeho. Zamyslete se. Kdybyste měl 7600 Kč na měsíc jako některé matky, tak byste nevyžil. Styďte se,“ napsala Babišovi diskutérka V.N.

„Kašlu vám na emigranty na to peníze jsou a co ten slíbený doplatek pro děti do 4 let? Podvedli jste nás své voliče…,“ uvedla K.S.

S tím, že rodina její dcery s dítětem napevno počítala se zvýšení rodičovského o 80 tisíc korun.

„…počítali každý měsíc, jak jim to vyjde, aby mohla být dcera s malou doma…Vy lháři ulhaní… Nepočítejte s mým hlasem v evropských volbách, málem bych Vám to já blbec tam opět hodila…U mě jste skončili, máte nás za hlupáky,“ doplnila.

„Doufám, že jste spokojeni, jak jste dokázali vyjebat s rozpočty rodin. Slíbit, chvástat se, a pak je hodit přes palubu. Spravedlnost žádná. Jo,a vy dutohlavové… Můžete mi říct, proč má moje 3-měsíční dítě míň peněz na náklady, než to, co se narodí 1.1.2020? Méně jí? Méně roste? Spí na zemi? Chodí boso? Nebo kde je ten rozdíl 80 tisic?,“ zeptala se diskutrka Terezka B.

Jeden z rodičů Babišovi kvůli rodičovskému příspěvku dokonce pohrozil, že „vykopává válečnou sekeru“.

Ministryně Maláčová ještě loni v listopadu slíbila, že na 80 tisíc navíc dosáhnou všechny rodiny s dětmi do čtyř let. Ministryně na kritiku reagovala prohlášením, že ještě původní slib prosadí.

„Včerejší výsledek koaliční rady je pro mě začátek, nikoliv konec jednání. Ani já, ani ČSSD jsme nikoho nehodili přes palubu. Ano, zatím jsme se dohodli na zvýšení rodičáku na 300 tisíc pro děti narozené od 1. 1. 2020. Ale to neznamená, že jsem rezignovala a už nebudu chtít, aby na vyšší rodičovský příspěvek dosáhli i ti, kteří mají dítě do 4 let věku,“ uvedla v reakci na rozhořčení rodičů Maláčová.

Původní slib Maláčové podle ministryně zablokovalo hnutí ANO. ČSSD ho totiž nedokázala přesvědčit, aby vláda současně zvýšila důchody o 900 korun (ANO navrhovalo jen 750 korun), zavedla zálohované výživné a zároveň vztáhla vyšší rodičovský příspěvek i na děti do čtyř let.

Právě větší změnu pravidel pro přiznání rodičovského příspěvku ČSSD ve vyjednávání obětovala pro prosazení zbylých dvou opatření.

Maláčová prohlásila, že rozhodnutí koaliční rady respektuje, ale chápe jej jako problém nedostatku peněz.

„Já ty peníze budu hledat! Je březen a rozpočet státu na příští rok se teprve začíná tvořit,“ dodala Maláčová.

Vláda podle ní potřebuje osm miliard a jedním ze způsobů, jak by je mohla získat, je vyšší zdanění bank. S tím ale nesouhlasí právě hnutí ANO, které včerejší dohodu o zvýšení rodičovského příspěvku považuje za definitivní. (sfr)