Německá ekonomika podle odhadů letos poroste jen o 0,8 procenta, přitom původně se předpokládal růst o 1,9 procenta.

Německé ekonomice dochází dech. V letošním roce poroste jen o 0,8 procenta. Původně přitom ekonomové odhadovali růst o 1,9 procenta. Ještě hůř může německé hospodářství dopadnout v případě, že Británie odejde z Evropské unie bez dohody.

„Dlouhodobý vzestup německé ekonomiky skončil,“ uvedl viceprezident institutu IWH Oliver Holtemöller.

Zpráva ekonomického institutu konstatuje, že dále vzrostl negativní dopad politických rizik na globální ekonomické prostředí. Ekonomický propad ve druhé polovině roku 2018 je však způsoben především problémy průmyslové výroby.

Na vině je také obchodní napětí mezi Čínou a Spojenými státy a případný dopad neřízeného odchodu Británie z Evropské unie.

Pokud by Velká Británie odešla z EU bez dohody, hospodářský růst v letošním i příštím roce bude pravděpodobně výrazně nižší, než předpokládá prognóza.

Německá ekonomika se na konci roku 2018 těsně vyhnula hrozící recesi. Ve 4. čtvrtletí německý HDP stagnoval po poklesu ve třetím kvartále o 0,2 %.

Německo by se proto mělo připravit na horší časy. Tamní rozpočet se v příštích letech může propadnout do schodku, pokud Berlín nesníží výdaje.

V roce 2023 by schodek mohl činit až 25 miliard eur (642,4 miliardy Kč), zatímco v roce 2018 byla země v přebytku ve výši 11,2 miliardy eur (287,7 miliardy Kč).

Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá i řada českých podniků.

(pel)