Policie v Česku za první čtvrtletí zadržela 1372 nelegálních migrantů.

Policisté v Česku jen za čtvrt roku zadržela 1372 nelegálních migrantů, což je o 26 lidí více, než v posledních třech měsících minulého roku. Nejvíce přistěhovalců pocházelo z Ukrajiny. Oproti minulému čtvrtletí stoupl také počet migrantů, kteří přes Česko projížděli do dalších zemí.

Zatímco loni v říjnu až prosinci zajistila policie 37 lidí, letos od ledna do konce března 59. Byli to převážně uprchlíci z Iráku, Afghánistánu, Sýrie a Jemenu.

Počet lidí, které policie ročně zadrží, protože neoprávněně pobývají v ČR, se pohybuje kolem 5 tisíc. Výjimkou byl rok 2015, kdy počet zadržených migrantů přesáhl 8500. V době vrcholící migrační krize se na výrazném zvýšení celkového čísla ve značné míře podíleli uprchlíci, kteří přes Česko procházeli do jiných zemí Evropské unie.

Na nelegální migraci se podíleli státní příslušníci 78 států, z toho nejvíce bylo občanů Ukrajiny, informovalo ministerstvo.

Ukrajinců v prvních třech měsících letošního roku zadržela policie 406. Celkem 188 lidí pocházelo z Moldavska, dále bylo 101 Vietnamců a 63 Rusů.

Ke konci února bylo v Česku registrováno více než 566 tisíc cizinců. Téměř 300 tisíc z nich mělo v ČR trvalý pobyt. Nejvíce bylo Ukrajinců a Slováků. (sfr)