Internetový obchod Rohlík.cz přestal prodávat toastový chléb Penam od společnosti Agrofert. Důvodem je fakt, že Česko dále vyplácí evropské dotace firmám z Babišova svěřenského fondu, i když EU dotování Agrofertu zastavila. Podnik tak reaguje na zjištění, že stát Penamu vyplatil dotaci 100 milionů korun. 

„Říkáme NE podezřelému toasťáku! Podporu si podle nás zaslouží pekárny, které odvádí poctivější práci a obejdou se bez pochybných milionových dotací. Dokud se nevyvrátí podezření, stahujeme s okamžitou platností toastový chléb Penam z prodeje,“ uvedl Rohlík.cz na Twitter.

Firma chce chléb z Penamu nahradit řemeslnou výrobou z Česka, nyní nabízí alternativu ze zahraničí. Toastových chlebů firma prodá denně stovky kusů.

Celkově státní kasa loni na dotacích vyplatila Agrofertu 161 milionů korun. Z toho 100 milionů korun bylo určených právě pro Penam.

Podnik dotaci použil na Pekárnu Zelená louka v Herinku u Prahy, kde vznikla moderní linka na toastový chléb, který by podle vyjádření firmy měl být chutnější, zdravější a bez konzervantů.

Ministerstvo financí si však vyplacené peníze zatím nenechalo od Evropské komise proplatit a neví ani, jak bude postupovat dál.

Brusel navíc doposud ani nerozhodl, zda český premiér Andrej Babiš (ANO), který Agrofert vložil do svěřenského fondu, není ve střetu zájmů, a vyplácení dotací koncernu proto zatím pozastavil.

Agrofert k tomu uvedl, že dotace byla udělená řádně.

Podezření, že Babiš porušuje unijní nařízení o střetu zájmů platné od loňského srpna, vznesla loni organizace Transparency International ČR. Babiš podle ní může i po vložení holdingu Agrofert do svěřenských fondů holding ovlivňovat, zároveň má jako premiér vliv na jednání o podobě evropského rozpočtu a o rozdělování evropských dotací v ČR. Babiš to opakovaně odmítl.

Že Babiš i nadále ovládá Agrofert, tvrdí i Piráti, kteří to dříve doložili právní analýzou.
Strana navíc v minulém týdnu oznámila, že se rozhodla zažalovat EK pro nečinnost kvůli tomu, že dosud nerozhodla o podnětech týkajících se údajného střetu zájmů Babiše a unijních dotací pro holding Agrofert.
(pel)