Ve volbách do Evropského parlamentu v České republice kandidují 2 hnutí, jež mají v názvu výraz „ano“. Jde především o recesistické hnutí „Ano, vytrollíme europarlament“, jehož lídrem je jedna z nejznámějších tuzemských youtuberek, Sejrožka. O přízen voličů se uchází také hnutí „ANO 2011“, tedy podnikatelský projekt miliardáře Andreje Babiše. Samotný Babiš do Evropského parlamentu nekandiduje, zřejmě z důvodu možného střetu zájmů – Babiš je předsedou vlády ČR.


Vzhledem ke všeobecné známosti hnutí ANO 2011 v České republice přinášíme rozhovor s Ústředním výborem hnutí „Ano, vytrollíme europarlament“.

Rozhovor s hnutím „Ano, vytrollíme europarlament“

Otázka BYZNYS NOVIN: Jaký je skutečný záměr kandidatury hnutí „Ano, vytrolíme europarlament“ v eurovolbách? Jde jen o parodickou recesi, nebo je kandidatura myšlena vážně?

Odpověď: Recesi bereme smrtelně vážně.

V případě volebního úspěchu, tedy v případě zvolení hnutí do EP, budou vaši kandidáti reálně europoslancovat v europarlamentu, respektive v obou europarlamentech?  

Pokud budeme zvoleni, tak rozhodně nebudeme pracovat. Maximálně se budeme snažit hlasitým vyvoláváním hesel v EP rozšířit body našeho volebního programu. Třeba se toho někdo chytne a část z toho prosadí.

Co si vaše hnutí „Ano, vytrollíme europarlament“ skutečně myslí o volbách do europarlamentu? Potažmo o samotném europarlamentu a EU?

Je to důležitá volba. Europarláč je krásná instituce. Budova je celkem novostavba.

Vystupovala by v případě zvolení do EP představitelka hnutí „Ano, vytrollíme europarlament“, zvaná Sejrožka, na jednáních pléna EP ve svém „pracovním oděvu“ – klaunský úbor, maskovací líčení – nebo by se přerodila do své civilní identity?

To, co vidíte, je naše civilní identita.

Neobáváte se, že by europarlament fyzicky nevstřebal tak vysokou dávku švejkovství a klaunství, jaké nabízí vaše hnutí do eurovoleb tuzemským občanům? Tzn., neobáváte se, že by vám v EP neumožnili seriózně pracovat a plnit váš program?

Pokud by nám někdo bránil ve výkonu mandátu, jsme ochotni žalovat EU a hnát to klidně až na lampárnu!

Ve volbách nanečisto mezi studenty jste skončili třetí. Jaké šance si sami dáváte v reálných volbách?

Tak, očekáváme 8 mandátů. Méně je pro nás nevýhra.

V případě neúspěchu, tedy nezvolení do EP, bude hnutí Ano, vytrollíme europarlament pokračovat v politické činnosti směrem k dalším volbám?

Tak určitě!


Odpovědi poskytl Ústřední výbor hnutí „Ano, vytrollíme europarlament“, ve kterém zasedá předseda hnutí Kyjovský, lídr kandidátky Lucie Schejbalová a Ištván Jeseter, koordinátor kanceláře předsedy hnutí v demisi. 

Více o tématu čtěte ZDE: 

Vytrolená EU aneb jak ve volbách čelit čím dál nebezpečnějšímu Evropskému parlamentu

Být či nebýt v Evropské unii? Členství v EU vytváří nesmiřitelné nepřátelství občanů

„Eurovolby“ 2019: Boj o eurokřesla je bizarní komedií a přinese jen Pyrrhovo vítězství

Samokandidát do EP Konečný se prohlásil za europoslance a představil svůj politický tým