Člun s 58 migranty na palubě doplul na italský ostrov Lampedusa, posádku tvořilo 57 mužů a jedna žena. Informoval o tom server Rai News. Uprchlíci pocházejí z Maroka, Sýrie či Gambie.

Podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) se k italským břehům letos dostalo už asi 1100 běženců, zatímco hranice Řecka překonalo 12 600 uprchlíků.

Z migrantů do jižní Evropy nejčastěji přicházejí lidé z Afghánistánu a z Maroka. Třebaže Lampedusa patří Itálii, leží blíže k africké pevnině než k Apeninskému poloostrovu.

Pobřežní stráž zachránila na 300 migrantů

Libyjská pobřežní stráž zachránila z nejrůznějších koutů subsaharských států na tři stovky migrantů. Mezi zachráněnými je sedm žen a jedno dítě, napsala agentura DPA. Lidé se plavili na nafukovacích člunech.

Libye od svržení svého dlouholetého vůdce Muammara Kaddáfího v roce 2011 se nachází v chaosu. O vládu usilují nejen dva kabinety, ale také mnoho ozbrojených skupin. Země se ale stala výchozím bodem pro africké běžence, kteří se snaží dostat do Evropy.

Při nebezpečné cestě na moři již utonuly tisíce migrantů, zatímco mnoho dalších v Libyi zadrželi a zotročili pašeráci lidí a ozbrojené skupiny. Libyjské úřady ale s pomocí EU zesílily snahy lodě s migranty mířícími do Evropy zastavit. (dd)