Pozor, klimatická nouze na Praze 7! Sousední městská část Praha 8 vyzvala občany, aby do Prahy 7 nejezdili (ilustrační foto: Radnice MČ Prahy 7 ve stavu klimatické nouze).

Klimatická válka v hlavním městě začala. Městská část Praha 8 vyzvala občany, aby nejezdili do Prahy 7, která vyhlásila stav klimatické nouze. Místostarosta Prahy 8 varoval před „katastrofální“ situací v Praze 7 a vyslovil obavu před uprchlíky proudícími z Prahy 7 do jiných částí metropole.

Na vyhrocenou situaci upozornil server Lidovky.

Místostarosta Prahy 8 Tomáš Tatranský (TOP 09) vyzval občany, aby zrušili své cesty na území Prahy 7. Zároveň uvedl, že je připraven poskytnout tamním obyvatelům „humanitární pomoc“.

Reagoval tím na rozhodnutí sedmé pražské části vyhlásit stav klimatické nouze.

Náměstek primátora Petr Hluboček (STAN) však chce tento postup, tedy vyhlášení stavu klimatické nouze, navrhnout pro celou metropoli.

„Jakožto místostarosta Prahy 8 vnímám se znepokojením závažnost této tragické situace a dobře si uvědomuji, že životní podmínky v Praze 7 jsou zcela katastrofální,“ napsal ironicky Tatranský.

V uších mu prý přitom znějí slova Grety Thunbergové, patnáctileté klimatické aktivistky ze Švédska o tom, že lidé by v tomto případě měli panikařit stejně, jak když jim hoří jejich domy.

Místostarosta Prahy 8 rovněž uvedl, že nově vyhlášený stav klimatické nouze na Praze 7 již zanesl do mapy ve své kanceláři, na níž území Prahy 7 přelepil cedulí s nápisem „Pozor! Klimatická nouze“.

„Žádám všechny, aby – pokud je to jen trochu možné – zrušili všechny své plánované cesty na postižené území Prahy 7! Současně konstatuji, že vedení Prahy 8 je připraveno poskytnout humanitární pomoc uprchlíkům z Prahy 7, jejichž vlnu v nejbližších dnech očekáváme,“ podotkl místostarosta Prahy 8 Tatranský.

Ten považuje vyhlášení zmíněného stavu v Praze 7 jen za populistickou snahu o zviditelnění.

Starosta Prahy 7 Jan Čižinský (Praha sobě) serveru Lidovky řekl, že si jeho městská část za rozhodnutím stojí.

„Trvám si na tom, že nemůžeme udělat chybu, když se budeme k životnímu prostředí chovat ohleduplněji,“ uvedl.

„Praha 7 společně s Prahou 1 vykazuje významné znaky tepelného ostrova v rámci Prahy. Je tedy jednou z městských částí, na které má sucho a oteplování největší dopad. Situace je velmi vážná. Vycházíme vstříc volání po vyhlášení klimatické nouze, abychom si to uvědomili nejen my, politici,“ uvedl před tím při vyhlášení stavu klimatické nouze starosta Čižinský.

Zároveň apeloval na obyvatele, aby používali úsporné spotřebiče, nepřetápěli, přehnaně neklimatizovali, využívali solární energii, preferovali veřejnou dopravu či zadržovali a používali dešťovou vodu.

Podobný postup by v budoucnu mohla zaujmout i celá metropole. Náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN) chce návrh na vyhlášení stavu klimatické nouze v Praze předložit na následujícím jednání zastupitelstva.

V plánu má rovněž představit opatření vedoucí ke zlepšení současné situace. Oznámil to na páteční stávce studentů v boji za ochranu životního prostředí.

„V dosavadní politice hrály ekonomické faktory primární roli. Dle mého názoru je dnes, v době ekonomického blahobytu, vhodná chvíle, aby byly zohledňovány ekologické následky politických rozhodnutí,“ zdůraznil Hlubuček.

Prvním státem, který se k výše uvedenému připojil, byla Velká Británie, k níž se nedávno přidalo také Irsko.

VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Švédská aktivistka přepadla papeže: Požádala Františka, aby začal stávkovat proti oteplování