Opozice se pokusí vyvolat hlasování o nedůvěře Babišově vládě. (Foto: ODS)

Opoziční poslanci chtějí ve sněmovně vyvolat hlasování o nedůvěře kabinetu premiéra Andreje Babiše (ANO), pokud předseda vlády sám neodstoupí z funkce. ODS o tom chce jednat s dalšími stranami, i gesto má podle nich smysl. Poslanci z TOP 09 a Pirátů už dříve řekli, chtějí hlasování vyvolat. Hnutí STAN oznámilo, že se také připojí.

Šéf ODS Petr Fiala 3. června vyzval premiéra Babiše, aby znovu požádal o potvrzení důvěry v Poslanecké sněmovně. Babiš to však kategoricky odmítl. Už dříve několikrát prohlásil, že nikdy neodstoupí.

ODS je připravena vyvolat hlasování o nedůvěře vládě. Chtějí o tom jednat s ostatními stranami v parlamentu.

„Před týden jsem vyzval ČSSD a SPD k jednání o budoucnosti vlády A. Babiše. Odezva byla negativní. Většina v Poslanecké sněmovně je zřejmá, počítat umíme. Přesto přistoupíme k jednání s dalšími stranami o vyvolání hlasování o nedůvěře. I morálně politické gesto má za této nenormální situace smysl,“ uvedl Fiala.

Výměna premiéra je podle něj v rukou SPD a ČSSD.

Hlasování o nedůvěře vládě zmiňují opoziční strany už od minulého týdne. ODS, Piráti, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN už dříve uvedli, že chtějí před případným vyvoláním hlasování osobně jednat s předsedy ČSSD a SPD o vymezení spolupráce s ANO.

Předseda ČSSD Jan Hamáček schůzku odmítl, předseda SPD Tomio Okamura prý žádné oficiální pozvání nedostal.

Menšinová vláda Andreje Babiše s ČSSD se ve sněmovně opírá o toleranci KSČM, přičemž tyto tři strany mají dohromady 108 poslanců. Kromě toho s Babišovým hnutím a s komunisty v parlamentu někdy hlasují poslanci Okamurovy SPD.

Opozice reaguje na návrh auditní zprávy Evropské komise ohledně střetu zájmů premiéra Babiše. Podle předběžného návrhu zprávy, který zveřejnila média, má Babiš nadále vliv na koncern Agrofert, který vložil v únoru 2017 do svěřenských fondů, a současně má jako premiér vliv i na použití unijních peněz.

(pel)