Jedna z nejvlivnějších skupin v Evropském parlamentu, Aliance liberálů a demokratů pro Evropu (ALDE), mění název. Nově ponese jméno Renew Europe, tedy v českém překladu Obnovme Evropu. V ALDE působí také hnutí ANO Andreje Babiše.

Předseda ALDE Guy Verhofstadt ke změně prohlásil:

„Je před námi mnoho práce. Naším posláním je obnovit Evropu. Jsme inspirovaní a motivovaní k vybudování svobodné a spravedlivé Evropy.“

Hlavním impulsem pro úvahy o novém názvu ALDE byl okamžik, kdy se k seskupení po evropských volbách přidala strana francouzského prezidenta Emmanuela Macrona En Marche! spolu s dalšími národními stranami.

Další skutečností, která ke změně názvu přispěla, byl obdobný krok jiných parlamentních skupin. Konkrétně Evropa národů a svobody, jehož nejvýraznějšími členy jsou europoslanci stran italské Ligy nebo francouzského Národní sdružení, bude nově nést název Identita a Demokracie.

Hlavní představitelé politické skupiny Obnovme Evropu/ALDE jsou přesvědčení o tom, že jsou nyní silnější než kdy dříve. I proto tak podle mnohých z nich mají jedinečnou šanci ovlivnit směřování a nastavení Evropy.

Někteří poslanci však s novým názvem tak spokojení nejsou. Například britský liberálně demokratický poslanec Chris Davies se včera na Twitteru vyjádřil, že francouzská část strany je nyní pravděpodobně uspokojená s novým označením Obnovme Evropu, avšak velká část poslanců ji bude nadále nazývat jako liberální skupinu. (dd)