Čeští policisté pomáhají střežit makedonskou hranici Evropské unie (EU) před uprchlíky. Počet migrantů, kteří se snaží nelegálně západobalkánskou trasou dostat do Evropy, však podle nich roste. V současné době je na tamní misi tisícovka policistů. Česko už poslalo na pomoc Makedonii více než 100 milionů korun, zbraně nebo potřebnou techniku. 

„Chodíme kontrolovat státní hranici, oplocení. Působíme v táboře Vinojug (přijímací centrum pro migranty ve městě Gevgelija na hranici s Řeckem), působíme samozřejmě přímo i ve městě nebo na dálnici. Podílíme se na pátrací, vyhledávací činnosti. Když detekujeme nějaké cizince, podílíme se na tom zajištění,“ uvedl major Marek Volný z cizinecké policie Moravskoslezského kraje.

V současné době hlídá makedonské hranice 40 policistů z ČR. Denně zachytí desítky běženců.

Policisté uprchlíky po zadržení předají úřadům a většina migrantů je i přes odpor Řecka vrácena právě tam. Během několika dní se však migranti znovu pokouší ilegálně dostat do Evropy.

Podle slov policistů mají přistěhovalci v kapsách seznamy zemí, kde dostanou nejvyšší dávky v Evropě.

Oproti loňsku policisté zaznamenali nárůst běženců o 100 %, z toho 95 % tvoří muži.

Policisty Česko vyslalo v době vrcholící migrační krize, kdy přes Řecko a další balkánské země proudily statisíce uprchlíků hlavně do Německa.

Po uzavření tzv. balkánské trasy v roce 2016 v Řecku uvízly desítky tisíc migrantů, jejichž cílem bylo dostat se do jiných evropských zemí. Nyní je v Řecku asi 70 000 migrantů, valná většina z nich čeká na rozhodnutí o udělení azylu.

Další tisíce běženců přibývají každý měsíc, jen za první tři měsíce letošního roku se do Řecka dostalo téměř 7000 nových migrantů.

Do Německa a dalších zemí se touto cestou přes Severní Makedonii, Srbsko a Maďarsko v letech 2015 a 2016 dostalo více než 1 milion migrantů.

Nejčastěji zadrženými migranty jsou občané Pákistánu, Afghánistánu, Indie, ale také Afričané.

(pel)