Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) a jeho 2 náměstci si mají nechávat proplácet ze státního rozpočtu byty v Praze.

Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) si nechává ze státního rozpočtu proplácet byt v Praze. Stát platí bydlení v metropoli také jeho dvěma náměstkům a řediteli odboru. Resort za ně měsíčně utratí přes 80 tisíc korun. Staněk přitom nechal za špatné hospodaření odvolat ředitele Národní galerie Jiřího Fajta a ředitele Muzea umění v Olomouci Michaela Soukupa.

Upozornil na to deník Blesk.

Staněk bere plat 157 tisíc korun, ale i tak si nechává platit státem byt v Praze.

„Panu ministrovi se hradí ubytování v Praze v souladu s ustanovením zákona o platech a dalších náležitostech spojených s výkonem funkce představitelů státní moci, kdy náleží funkcionáři právo ve věci naturálního plnění, a to formou ubytování v místě sídla orgánu, pokud v tomto místě nemá trvalý pobyt,“ uvedla mluvčí resortu Martha Häckl pro Blesk.

Ministerstvo má navíc proplácet bydlení i jeho náměstkům Jiřímu Vzientekovi a Aloisi Mačákovi a řediteli Kanceláře ministra Bohumilovi Šípovi. Dohromady jejich bydlení každý měsíc stojí stát 80 140 korun.

Podle advokáta Romana Moussawiho je proplácení bydlení na ministerstvu kultury sice v souladu se zákonem, ale značně neetické.

(pel)