Na platy v sociálních službách bude vyčleněna 1 miliarda korun. Půl na půl je pošlou ministerstva práce a sociálních věcí a financí, schválila vláda. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) přitom už dříve krajům chybějící 2 miliardy poslat v srpnu. S dohodou nesouhlasili krajští radní pro sociální věci a náměstci hejtmanů, kteří na Maláčovou a vládu tlačí, aby do konce června zajistily celou sumu.

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) oznámila, že půl miliardy půjde z vládní rozpočtové rezervy a půl miliardy z nespotřebovaných nároků ministerstva práce a sociálních věcí.

Kraje přitom požadovaly 2 miliardy. Kromě miliardy na platy regiony dostanou dále peníze z evropských fondů, k dispozici je 1,5 miliardy korun na tři roky.

Opozice už dříve varovala, že v Česku hrozí kolaps sociálních služeb. Vyzvala proto Schillerovou a Maláčovou, aby chybějící miliardy v rozpočtu našly.

Strany v čele s ODS chtějí ve sněmovně znovu financování sociálních služeb v krajích řešit.

Kraje dostávají peníze na sociální služby od ministerstva práce, dotace pak rozdělují.

Původně pro letošek usilovaly o 20,38 miliardy korun, dostaly 15,12 miliardy Kč. Vláda ale následně ještě schválila navýšení platů a zvláštních příplatků. S výdaji na ně dotační suma nepočítala.

Maláčová nemá 2 miliardy na sociální služby, ale krajům už peníze slíbila. Mají je dostat v srpnu

(pel)