Transparency International hrozí premiérovi Andreji Babišovi (ANO) žalobou a žádá omluvu za slova o "zkorumpované neziskovce".

Organizace Transparency Internationl (TI) dala ultimátum premiérovi Andeji Babišovi (ANO). Buď se předseda vlády omluví za svá opakovaná slova o „zkorumpované neziskovce“, nebo ho organizace zažaluje. Babiš má na omluvu za „nepravdivé osočení“ týden. 

„Zásah do pověsti mého klienta z vaší strany je velmi závažný, protože jej činíte opakovaně a způsobem, který s tímto vaším postojem seznamuje značnou část veřejnosti. Pro mého klienta je takové označení hluboce urážlivé a velmi to poškozuje jeho pověst,“ je uvedeno v jedné z klíčových pasáží předžalobní výzvy, kterou má k dispozici server Aktuálně.cz.

Výzvu vypracoval advokát Pavel Uhl.

„Můj klient je právnická osoba, která je součástí mezinárodní sítě podobných neziskových organizací, které bojují za transparentnost a s korupcí. U odborné i širší veřejnosti pak požívá značnou kredibilitu právě za svou důkladnost a nestrannost. Myšlenku, že by můj klient byl zkorumpovaný, jednoznačně odmítá,” řekl Uhl.

Podle organizace TI Babišovy výroky značně zasahují do její pověsti, protože tak koná opakovaně a se svým postojem premiér seznamuje značnou část veřejnosti.

Babiš by se tak měl do sedmi dnů Transparency omluvit za „nepravdivá osočení“ v zaslaném dopise. Podle TI by se měl omluvit i Úřad vlády za Babiše jménem republiky. Premiér by se měl také dalších urážek zdržet.

Babiš nejčastěji v souvislosti s TI užívá termín „zkorumpovaná neziskovka”.

Transparency International upozornila například na Babišův střet zájmů, které prošetřovala Evropská komise a rovněž také Městský úřad v Černošicích. Ten v lednu 2019 Babišovi za přestupek v podobě střetu zájmů uložil pokutu.

Babiš se odvolal, případem se tak zabývali krajští úředníci. Ti koncem března rozhodnutí černošické radnice zrušili a věc vrátili k novému projednání.

(pel)