Afghánský orchestr Zohra zahrál na slovenském festivalu Pohoda, jeho 4 členky pak utekly neznámo kam. Nejspíš prchly do Německa za příbuznými jedné z nich...

Na slovenském festivalu Pohoda zahrál afghánský ženský orchestr ZOHRA (Afghan Women’s Orchestra). Čtyři členky souboru po vystoupení zmmizely z hotelu. Nejspíš utekly do Německa, kde má jedna z nich údajně příbuzné.

Šéf souboru Ahmad Sarmast a majitel hotelu, kde byl orchestr ubytovaný, upozornili na zmizení 4 dívek slovenskou policii.

„Potvrzuji pátrání po dvou nezletilých a dvou plnoletých občankách Afghánistánu. Policie po nich vyhlásila pátrání,“ uvedl trenčínský policejní mluvčí Pavol Kudlička.

Členky orchestru ZOHRA patří v Afghánistánu mezi první muzikantky, které za posledních 30 let v zemi vystudovaly hudbu a veřejně vystupují. Zato ale musí často čelit výhrůžkám a různému omezování.

Hosté hotelu podle deníku čas.sk zachytili komunikaci ostatních členek orchestru, které hovořily o tom, že jedno ze zmizelých děvčat má bratrance v Německu.

„Slyšel jsem, jak říkají, že předpokládají, že dívky utekly do Německa za tím bratrancem,“ vypověděl jeden z hotelových hostů.

Šéf festivalu Pohoda Michal Kaščák uvedl, že přítomnost orchestru na festivalu je důkazem toho, že v Afghánistánu „se mění věci k lepšímu“. Dívky jsou podle něj v Evropě legálně a dosud mají platná víza.

(pel)