Polostátní energetická skupina ČEZ se chce zapojit do těžby lithia u Cínovce v Krušných horách. Podnik nechá prozkoumat možnosti těžby. Australské firmě European Metals Holdings (EMH), která má na těžbu přednostní právo, poskytne půjčku 2 miliony eur (51,2 milionu korun). ČEZ se do konce roku rozhodne, jestli do EMH kapitálově vstoupí, nebo si nechá půjčku vrátit. 

„Na našem území se možná nachází významné ložisko lithia, což je základní surovina pro výrobu autobaterií. Je naším zájmem, aby zisk z možné těžby lithia zůstal co nejvíce v Česku. Stejně tak naším zájmem je, aby bylo ověřeno, zda se zde těžit lithium vyplatí nebo ne,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO).

Ředitel energetické firmy Daniel Beneš potvrdil, že jednou z priorit nové strategie ČEZ je rozvoj nové energetiky, a to budou v budoucnu bateriové systémy.

V druhé polovině roku 2019 provedou průzkum Severočeské doly ze skupiny ČEZ, zda je ložisko lithia vytěžitelné, a pokud se těžba vyplatí, může většinově vstoupit do EMH.

„Půjčku dva miliony eur na konci roku můžeme přeměnit na akcie nebo si ji nechat vyplatit,” uvedl Beneš s tím, že podle dohody může firma podíl navýšit následně na většinu.

Těžba lithia se v říjnu 2017, několik dní před parlamentními volbami, stala jedním z důležitých volebních témat. Hnutí ANO napadlo tehdejšího ministra průmyslu a obchodu Jiřího Havlíčka (ČSSD) kvůli podpisu memoranda s australskou společností European Metals.

Premiér Babiš tvrdil, že je pro Česko nevýhodné, protože stát zavazuje k ochraně zahraničních investic a může státu případně prohrát miliardovou arbitráž. Memorandum označil za „krádež ČSSD za bílého dne“.

Lithium je považováno za kov budoucnosti. Používá se mimo jiné pro baterie do elektromobilů, dále například pro speciální skla a keramiku.

Vzhledem k očekávanému růstu počtu elektromobilů a s tím spojených baterií odborníci předpokládají, že poptávka po lithiu vzroste do roku 2025 zhruba trojnásobně.

(pel)