Národní investiční plán (NIP), v rámci kterého plánuje český premiér Andrej Babiš přerozdělit až 3,5 bilionu korun, zatím stále není hotový. Přiznal to ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO). Babiš se přitom plánem chlubil ve sněmovně už loni v listopadu s tím, že jej hodlá již brzy zveřejnit. Letos v dubnu pak oznámil, že NIP zůstane jen jako interní materiál nepřístupný veřejnosti. 

„Plán je připravován. Ale že by byl hotov na předložení, to tedy v žádném případě. Je to činnost, která bude dalších 12 let. To nemůžete udělat tak, že řeknete a druhý měsíc to ukážete. To by bylo nezodpovědné,” řekl ministr Havlíček pro server Novinky.cz.

Práce na celkové národní investiční strategii podle něj intenzivně probíhá, výsledky chce mít do konce letošního roku.

Babiš v listopadu informoval, že Národní investiční plán zahrnuje přes 17 tisíc projektů za celkových 3,45 bilionu korun s výhledem na roky 2019 až 2030.

Toto období je rozděleno na dvě části. V první do roku 2022 mají být do programu zahrnuty projekty za 1,226 bilionu korun.

Plán údajně vznikl na základě krajských výjezdů menšinové vlády ANO a na základě požadavků jednotlivých resortů, obcí a krajů.

Babiš tehdy také slíbil, že plán hodlá zveřejnit, to se ale nestalo. Premiér pak v dubnu při interpelacích ve sněmovně, kdy se ho poslanci na plán ptali, uvedl, že jde o „jeho nápad a nikomu ho nedá”.

Podle Havlíčka je nyní nejdůležitější najít na vybrané projekty peníze. Na rok 2020 je v rozpočtu plánováno na investiční projekty 135 miliard, což podle Havlíčka nestačí.

Ministr by rád celou strategii představil do konce roku.

(pel)