Klimatická Greta má problémy. Namísto do USA se její závodní jachta kvůli nepřízni počasí dostala k břehům Francie.

Klimatickou Gretu na moři vypeklo počasí. Závodní jachta, na které se mladá švédská aktivistka plaví do New Yorku na – jak jinak, klimatickou – konferenci, musela kvůli nevlídnému počasí změnit kurz. Namísto do Ameriky zamířila jachta k Francii…

Šestnáctiletá světová celebrita Greta Thunbergová, která se prezentuje jako ekologická aktivistka bojující proti změnám klimatu, se na konferenci do New Yorku vydala na závodní jachta Malizia. Důvodem je snaha o maximálně ekologické chování.

Podle „klimatické Grety“ zanechá plavba na jachtě za sebou menší uhlíkovou stopu, než letecká doprava.

Jachta Malizia však krátce po vyplutí musela změnit kurs. Kapitán lodi chtěl původně plout podél jižního pobřeží Irska. Kvůli počasí musel plout podstatně jižněji.

Nyní se nachází závodní jachta u pobřeží Francie. U Irska jsou velké a silné vlny, u francouzského pobřeží je situace podstatně klidnější.

Klimatická Greta na jachtě míří do USA na klimatickou konferenci.

Jachta ujela zhruba 300 kilometrů. Do New Yorku jí zbývá dalších více než 5000 kilometrů vzdušnou čarou.

Kapitán Malizie Boris Hermann napsal, že noc byla náročná a provázely je silné vlny.

„Noc byla drsná a loď s sebou zmítala, ale většinou všichni spali. Snažíme se najít organizaci prostoru a života. Všechno je pomalé: pohyb, oblékání, vaření atd. Zatím je vše v pořádku a my si zvykneme,“ uvedl.

Příštích několik dní bude pro Gretu náročných. Plavbu by měly provázet velké vlny, které způsobí v Atlantiku turbulenci. Čím dále se loď dostane na jih, tím snadnější by měla plavba být.

Závodní jachta Malizia je velmi rychlá, ale extrémně nepohodlná. Aby bylo plavidlo co nejlehčí, vybavení je minimální. Záchod tvoří kbelík na palubě.

Thunbergová by se měla dostat podle předpokladů do New Yorku během dvou týdnů. Tam by se měla zúčastnit klimatické konference. V prosinci by se měla účastnit světové klimatické konference v Chile. (sfr)

VÍCE O KLIMATICKÉ GRETĚ ČTĚTE ZDE:

Ctnostná zachránkyně světa Greta nechala z kongresu alarmistů vyhodit novináře