Francouzský prezident Emmanuel Macron vyzval k uctění padlých afrických vojáků. Mají se po nich jmenovat ulice a náměstí po celé Francii. Afričtí vojáci pomáhali osvobodit jih Francie od nacistů v době druhé světové války.

Macron při příležitosti 75. výročí vylodění spojenců na jihu Francie vyzval pojmenovávání ulic a památníků na počest vojáků původem z Afriky.

V provensálském přístavním městě Saint-Raphaël podtrhl význam bojovníků z francouzských kolonií při osvobozování jižní Francie od německé okupace v roce 1944.

„Dnes vyzývám francouzské starosty, aby pojmenováváním našich ulic a náměstí, prostřednictvím našich pomníků a slavností udržovali při životě památku na tyto muže, na které je pyšná celá Afrika,“ deklaroval francouzský prezident.

„Život těchto afrických hrdinů musí být součástí životů nás svobodných lidí,“ dodal.

Slavnostního aktu na národním pohřebišti Boulouris v Saint-Raphaël se zúčastnili i prezidenti Guineje Alpha Condé a Pobřeží slonoviny Alassane Ouattara, francouzský exprezident Nicolas Sarkozy a také bývalí bojovníci a příslušníci odboje.

Takzvaného „jižního vylodění“ se 15. srpna 1944 zúčastnilo 881 válečných lodí a 450 tisíc vojáků z USA a francouzských kolonií v Africe.

Němci museli začít ustupovat a francouzská města Toulon, Cannes a Marseille byla do 28. srpna osvobozena. Macron připomněl mimo jiné účast ostřelovačů z Maroka, Tuniska a Alžírska na této operaci. (sfr)