Premiér Babiš zaútočil na ČSSD. Poprvé jasně a tvrdě odmítl Šmardu, jehož vládní sociální demokraté nominovali na post ministra kultury. Babiš (ANO) deklaroval, s Michalem Šmardou ve vládě nebude. Šmarda podle Babiše není dobrý kandidát. Stejný argument proti Šmardovi použil i prezident Zeman, který již před tím definitivně oznámil, že Šmardu nejmen uje ministrem.

Babiš prohlásil, že na základě Šmardových mediálních vystoupení má obavu z toho, že by ve vládě jenom kritizoval.

Spor kolem výměny ministra kultury chce Babiš řešit příští týden.

Předseda ČSSD Jan Hamáček je překvapen, že Babiš změnil názor, když Šmardu na ministra sám navrhl. Hamáček napsal, že ČSSD trvá na dodržení ústavy a koaliční smlouvy.

Prezident Zeman ve středu oznámil, že místopředsedu ČSSD Šmardu jmenovat ministrem kultury nechce, protože má výhrady k jeho odborným kompetencím. Požádal proto Hamáčka, aby přišel s jiným kandidátem.

ČSSD to odmítla a vyzvala prezidenta k dodržování ústavy.

„Já sdílím stejný názor jako pan prezident, že pan Šmarda hlavně po jeho nespočetných mediálních vystoupeních není dobrý kandidát,“ řekl Babiš televizi Prima.

„Já říkám za sebe, s tímhle pánem já ve vládě nebudu. Takže to není už dneska problém pana prezidenta, je to i můj problém,“ dodal.

„Já mám obavu, že na základě jeho vystoupení by ve vládě jenom kritizoval,“ vysvětlil premiér svůj postoj.

Podle Primy také Babiš řekl, že Zeman nepostupuje protiústavně, protože neřekl, že Šmardu nejmenuje, ale požádal Hamáčka o nového kandidáta na ministra.

Předseda ČSSD Hamáček v reakci zpochybnil Babišův postup.

„Je trochu překvapení, že premiér Babiš, který prezidentovi Michala Šmardu sám navrhl, teď najednou změnil názor.“

„Předpokládám, že platí dohoda a čestné slovo chlapa, že si nebudeme kádrovat vlastní ministry. ČSSD trvá na dodržení koaliční smlouvy a ústavy,“ napsal Hamáček.

Spor o nového ministra kultury trvá již čtvrt roku. Zeman v polovině prázdnin po dvou měsících od doručení návrhu premiéra odvolal ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD).

K návrhu na jmenování Šmardy se slíbil vyjádřit až v polovině srpna. Nyní ve středu pak uvedl, že Šmarda je odborně nekompetentní, protože se nikdy nezabýval problematikou české kultury. (sfr)

VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Zeman se vzepřel Ústavě. Definitivně odmítl jmenovat socdem Šmardu ministrem kultury