Na platy učitelů půjde v příštím roce navíc 1 miliarda korun.

Na platy učitelů půjde v roce 2020 navíc 1 miliarda korun. Ministr školství Robert Plaga (ANO) se na tom dohodl s ministryní financí Alenou Schillerovou (ANO). Celkově by resort měl v příštím roce hospodařit s 213 miliardami korun, což je o zhruba 17 miliard korun více než letos. 

„Meziroční navýšení (na platy) je miliarda navíc. Celkově by měl resort hospodařit s 213 miliardami korun, a to meziroční navýšení včetně platů je více než 17 miliard korun. Našli jsme shodu velmi pragmaticky na všech oblastech, o kterých jsme mluvili,” řekl ministr školství Plaga.

Návrh rozpočtu dál počítá se zvyšováním výdělků vyučujících o 10 procent v roce 2020 a o 9 procent v roce 2021. Platy nepedagogů by měly růst v obou letech pokaždé o 7 procent.

Odbory navrhovaný růst odmítají. V příštím roce budou požadovat navýšení platů učitelů o 15 procent a nepedagogických pracovníků ve školství o 10 procent. Chystají se o tom jednat s vládou.

Ministerstvo financí dále přidá finance vysokým školám, jejichž rozpočet letos činí zhruba 26,5 miliardy korun. V příštím roce by měl narůst meziročně o 900 milionů korun. V roce 2021 by měly univerzity dostat další miliardu navíc.

Průměrný plat učitelů v 1. čtvrtletí letošního roku činil 36 224 korun měsíčně. Výdělky nepedagogů ve školách, tedy třeba školníků, uklízeček či hospodářek, byly letos v 1. čtvrtletí v průměru 19 359 korun. Průměrná mzda v ČR činila ve stejném období 32 466 korun.

(pel)