Havlíčkovo ministerstvo průmyslu chce dotovat vesnické obchody malé obchody na vesnicích.

Havlíčkovo ministerstvo průmyslu chce dotovat malé obchody na vesnicích. Vesnické „koloniály“ by mohly dostávat až sto tisíc korun ročně. Ministerstvo průmyslu a obchodu zvažuje, že bude od příštího roku dotovat obchody v obcích s nejhorší infrastrukturou.

Roční rozpočet na dotace koloniálům by mohl dosáhnout až půl miliardy korun. Oznámil to ministr Karel Havlíček (za ANO).

Roční podporu zhruba 100 tisíc korun by mohli získat obchodníci asi ve dvou tisících obcích. Vyšší podpory by mohly získat ty koloniály, jež u sebe zavedou takzvané Pošty partner.

Malé nezávislé koloniály by běžně mohly dostávat desítky tisíc korun ročně. Mělo by jít o nejmenší obchody v odlehlých obcích, jejichž měsíční tržby nepřekračují zhruba deset tisíc korun. To by mělo bránit obohacování spekulantů s dotacemi.

Stát takto plánuje zajistit podporu partnerských pošt, kdy si lidé mohou vyzvedávat zásilky právě v obchodech. MPO chce mít takových míst kolem 2500. V současné době je jich v Česku zhruba 500.

Havlíček chce také jednat o větším zapojení Českomoravské rozvojové a záruční banky, která by mohla malým obchodům nebo řemeslníkům poskytovat zvýhodněné úvěry, podobně jako Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond u zemědělců. (sfr)

VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Stát zadotuje 20 miliony Kč venkovské obchody. Ničemu to nepomůže, říkají starostové