Pod dohledem Masaryka: V4 (na snímku premiéři visegrádských zemí) se na summitu v Praze vyslovila pro přijetí států západního Balkánu do EU.

Premiéři zemí visegrádské čtyřky jednoznačně podporují přistoupení zemí západního Balkánu k EU. „Opětovné sjednocení“ Evropy podle nich nemůže být dokončeno, aniž by se daný region připojil k Evropské unii, uvedli ve společném dokumentu, který přijali na jednání v Praze.

V Praze se uskutečnila první z akcí, které pořádá Česká republika v rámci svého předsednictví visegrádské čtyřce (V4).

Jednání v Praze se vedle předsedů vlád Slovenska, Polska a Maďarska zúčastnili i zástupci balkánských států.

Země V4 u příležitosti jednání přijaly deklaraci, ve které vyjádřily podporu rozšíření EU o země západního Balkánu.

Důvěryhodná politika rozšiřování unie podle nich představuje strategickou investici k bezpečnosti, stabilitě a prosperitě unie.

Premiér Andrej Babiš uvedl, že EU musí západnímu Balkánu nabídnout jasnou vizi evropské perspektivy.

Babiš nejdříve na Pražském hradě jednal s Morawieckým, Orbánem a slovenským premiérem Peterem Pellegrinim. Později se k nim připojili zástupci Srbska, Severní Makedonie, Černé Hory, Albánie, Bosny a Hercegoviny a Kosova.

Původně potvrzenou návštěvu kosovského vicepremiéra kosovská strana zrušila po Zemanových prohlášeních; zemi tak zastupoval chargé d’affaires.

Předseda kosovské vlády Ramush Haradinaj oznámil, že ho Babiš na summit pozval. Musel se ale omluvit kvůli předčasným volbám. Babiš novinářům řekl, že Zemanovo vyjádření jednání nijak nepoznamenalo.

Zeman při třídenní návštěvě v Srbsku tento týden adresoval Kosovu několik kritických vyjádření, ve středu pak prohlásil, že na nejbližší poradě nejvyšších ústavních činitelů bude chtít diskutovat o možnosti zrušit uznání Kosova.

Prezident Zeman v Srbsku prohlásil, že v čele Kosova stojí váleční zločinci. Země tak podle Zemana „nepatří do společenství demokratických států“.

Zeman oznámil, že bude chtít s českými ústavními činiteli projednat, zda by bylo možné, aby Česká republika odvolala uznání Kosova samostatným státem.

„Haagský tribunál nedávno vydal zprávu, ve které vyslovuje podezření z válečných zločinů kosovských politických představitelů. Dovolte mi vyjádřit, byť osobní, ale o to silnější mínění, že stát, v jehož čele jsou váleční zločinci, nepatří do společenství demokratických zemí,“ konstatoval Zeman.

Evropská unie má v současné době 28 členů. O vystoupení Velké Británie z EU rozhodli už v roce 2016 občané země v referendu. Nejbližším termínem, kdy by mělo k brexitu dojít, je 31. říjen 2019. Po odchodu Británie bude Evropskou unii tvořit 27 členských států.

Evropská komise vede již delší dobu jednání o přijetí Turecka do Evropské unie. (sfr)