Končící předseda EK Juncker kritizoval novou Komisi za to, že vytváří dojem, že migrace není součástí evropského života. Podle Junckera se evropský způsob života slučuje s migrací.

Končící předseda Evropské komise Juncker kritizoval nově vytvořenou funkci, kterou má v nastupující Komisi vykonávat Margaritis Schinas. Juncker napadl, že oblast migrace spadá do „portfolia“ s názvem „Ochrana našeho evropského způsobu života“. Podle nové šéfky Komise von der Leyenové však bude mít komisař Schinas za úkol zlepšovat integraci migrantů a uprchlíků do společnosti.

„Nelíbí se mi myšlenka, že evropský způsob života se neslučuje s migrací. Přijímání lidí, kteří přicházejí zdaleka, je součástí evropského způsobu života,“ prohlásil Juncker.

Rozdělení portfolií mezi eurokomisaře a názvy jejich „resortů“ představila Ursula von der Leyenová, budoucí šéfka EK.

Podle předsedkyně frakce zelených Ska Kellerové spojování ochrany evropského způsobu života s migrací a ochranou hranic „vyvolává strach”.

Nizozemská europoslankyně Sophie in ‚t Veldová označila Schinasovu novou funkci za „falešné portfolio”, neboť evropský způsob života podle ní spočívá v tom, že jednotlivci si mohou svůj způsob života svobodně zvolit.

Navržený řecký eurokomisař Margaritis Schinas má mít na starosti „ochranu evropského způsobu života”. Portfolio zahrnuje školství, bezpečnost či dohled nad migrací.

Von der Leyenová uvedla, že život v Evropě je postaven na principu „důstojnosti a rovnosti pro všechny”. Schinas bude podle ní v komisi stát v čele snahy „učinit naše komunity jednotnější a soudržnější”.

V rámci této činnosti bude koordinovat práce na zlepšování integrace migrantů a uprchlíků do společnosti, vysvětlila příští šéfka EK.

Migraci má mít ve Evropské komisi na starosti i švédská eurokomisařka Ylva Johanssonová v rámci portfolia nazvaného „vnitřní věci”. Podle některých europoslanců vyvolávají názvy funkcí zmatek. (sfr)